Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1124114

TRETMAN OZONOM U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI


Antonela Paić
TRETMAN OZONOM U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Odjel prehrambene tehnologije, Karlovac


CROSBI ID: 1124114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
TRETMAN OZONOM U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI
(OZONE TREATMENT IN THE FOOD INDUSTRY)

Autori
Antonela Paić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel prehrambene tehnologije

Mjesto
Karlovac

Datum
22.12

Godina
2020

Stranica
40

Mentor
Blažić, Marijana

Neposredni voditelj
Zandona, Elizabeta

Ključne riječi
antimikrobni učinak ; ozon ; prehrambena industrija ; sigurnost hrane
(antimicrobial effect ; food industry ; food safety ; ozone)

Sažetak
U posljednje vrijeme prehrambena industrija teži implementaciji alternativnih „zelenih“ tehnologija u svoje proizvodne procese kako bi spriječili pojavu mikrobioloških onečišćenja i kvarenja hrane, a pri tome očuvali senzorska i nutritivna svojstva svojih proizvoda bez dodatka aditiva. Antimikrobno djelovanje ozona (O3)istaknulo se kao jedna od mogućih alternativa primjeni konvencionalnih tehnologija za očuvanje hrane. Budući da se ozon smatra sigurnim za primjenu u prehrambenoj industriji (GRAS) kao antimikrobni dodatak za izravan kontakt sa svim vrstama hrane, u posljednje vrijeme su provedena brojna istraživanja vezana uz učinke tretmana ozonom na trajnost proizvoda i njihove senzorske i nutritivne vrijednosti.U ovom radu prikazane su neke mogućnosti primjene ozona u prehrambenoj industriji kao sredstva za kontrolu i uklanjanje mikroorganizama uzročnika kvarenja hrane duž proizvodnog lanca. Pregled obuhvaća opće karakteristike ozona, antimikrobno djelovanje na uzročnike kvarenja hrane te mogućnosti primjene ozona kao dezinfekcijskog sredstva u određenim sektorima prehrambene industrije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.04.0096 - Modifikacija procesa zrenja sira i razvoj proizvoda na bazi sirutke (SIRENA) (Blažić, Marijana; Božanić, Rajka, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)

Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Marijana Blazic (mentor)

Avatar Url Elizabeta Zandona (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Antonela Paić
TRETMAN OZONOM U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Odjel prehrambene tehnologije, Karlovac
Antonela Paić (2020) 'TRETMAN OZONOM U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI', diplomski rad, preddiplomski, Odjel prehrambene tehnologije, Karlovac.
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {40}, keywords = {antimikrobni u\v{c}inak, ozon, prehrambena industrija, sigurnost hrane}, title = {TRETMAN OZONOM U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI}, keyword = {antimikrobni u\v{c}inak, ozon, prehrambena industrija, sigurnost hrane}, publisherplace = {Karlovac} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {40}, keywords = {antimicrobial effect, food industry, food safety, ozone}, title = {OZONE TREATMENT IN THE FOOD INDUSTRY}, keyword = {antimicrobial effect, food industry, food safety, ozone}, publisherplace = {Karlovac} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font