Pregled bibliografske jedinice broj: 1124114
TRETMAN OZONOM U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI
TRETMAN OZONOM U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Odjel prehrambene tehnologije, Karlovac
CROSBI ID: 1124114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
TRETMAN OZONOM U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI
(OZONE TREATMENT IN THE FOOD INDUSTRY)
Autori
Antonela Paić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel prehrambene tehnologije
Mjesto
Karlovac
Datum
22.12
Godina
2020
Stranica
40
Mentor
Blažić, Marijana
Neposredni voditelj
Zandona, Elizabeta
Ključne riječi
antimikrobni učinak ; ozon ; prehrambena industrija ; sigurnost hrane
(antimicrobial effect ; food industry ; food safety ; ozone)
Sažetak
U posljednje vrijeme prehrambena industrija teži implementaciji alternativnih „zelenih“ tehnologija u svoje proizvodne procese kako bi spriječili pojavu mikrobioloških onečišćenja i kvarenja hrane, a pri tome očuvali senzorska i nutritivna svojstva svojih proizvoda bez dodatka aditiva. Antimikrobno djelovanje ozona (O3)istaknulo se kao jedna od mogućih alternativa primjeni konvencionalnih tehnologija za očuvanje hrane. Budući da se ozon smatra sigurnim za primjenu u prehrambenoj industriji (GRAS) kao antimikrobni dodatak za izravan kontakt sa svim vrstama hrane, u posljednje vrijeme su provedena brojna istraživanja vezana uz učinke tretmana ozonom na trajnost proizvoda i njihove senzorske i nutritivne vrijednosti.U ovom radu prikazane su neke mogućnosti primjene ozona u prehrambenoj industriji kao sredstva za kontrolu i uklanjanje mikroorganizama uzročnika kvarenja hrane duž proizvodnog lanca. Pregled obuhvaća opće karakteristike ozona, antimikrobno djelovanje na uzročnike kvarenja hrane te mogućnosti primjene ozona kao dezinfekcijskog sredstva u određenim sektorima prehrambene industrije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.04.0096 - Modifikacija procesa zrenja sira i razvoj proizvoda na bazi sirutke (SIRENA) (Blažić, Marijana; Božanić, Rajka, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)
Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu