Pregled bibliografske jedinice broj: 1123179
Određivanje udjela β-glukana u domaćim sortama pivarskog ječma iz žetve 2013.
Određivanje udjela β-glukana u domaćim sortama pivarskog ječma iz žetve 2013., 2015., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1123179 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela β-glukana u domaćim sortama
pivarskog ječma iz žetve 2013.
(Determination of β-glucan content in domestic
barley varieties 2013)
Autori
Radić, Mato
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.09
Godina
2015
Stranica
29
Mentor
Krstanović, Vinko
Neposredni voditelj
Mastanjević, Kristina
Ključne riječi
domaće sorte ječma ; β-glukan
(domestic barley varieties ; β-glucan)
Sažetak
U ovom radu su ispitivani udjeli β-glukana u domaćim sortama ječma na području Istočne Hrvatske iz žetve 2013. Uzorci su prikupljeni od striktno pivarskih (B), striktno stočnih (F) i kombiniranih sorti (BF) koje se mogu koristiti za slađenje i druge namjene. Ispitano je ukupno 10 sorti. Rezultati koji su dobiveni bili su u okviru preporučene vrijednosti od 2, 58 – 4, 87 g/100 g s.t. (s pojedinim iznimkama), a na osnovu njih možemo vidjeti da na udio β-glukana značajnije utječe sorta ječma, nego lokacija njegovog uzgoja. Najveću vrijednost udjela β- glukana imale su sorte Bravo, Bingo i Rex, a najmanju Vanessa. Metoda kojom se određivao udio β-glukana bila je enzimska AACC metoda 32-23.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek