Pregled bibliografske jedinice broj: 1122230
Utjecaj obilježja tla na kemizam plodišta ljetnog tartufa (Tuber aestivum)
Utjecaj obilježja tla na kemizam plodišta ljetnog tartufa (Tuber aestivum), 2021., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1122230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj obilježja tla na kemizam plodišta ljetnog
tartufa (Tuber aestivum)
(Influence of soil properties on chemical
composition of summer truffle (Tuber aestivum))
Autori
Stanić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.04
Godina
2021
Stranica
55
Mentor
Medunić, Gordana ; Ivanić, Maja
Ključne riječi
multielementna analiza ; bioakumulacijski potencijal ; kapacitet kationske izmjene ; pH-vrijednost
(multi-element analysis ; bioaccumulation ; cation exchange capacity ; pH)
Sažetak
Gljive zauzimaju važnu ulogu u ljudskoj prehrani, dok su neke, poput tartufa, i vrlo cijenjena gastronomska namirnica visoke komercijalne vrijednosti. Ljetni tartuf (Tuber aestivum) široko je rasprostranjen na području Hrvatske, gdje uspijeva na različitim staništima. Mikorizne gljive poput tartufa opskrbljuju simbiotsku biljku mineralnim tvarima i vodom te akumuliraju metale sprečavajući njihov prijelaz u biljku. Kako bi se istražio utjecaj geokemijskih značajki tla na elementni sastav tartufa u ovom radu je, primjenom tehnike spektrometrije masa uz induktivno spregnutu plazmu, analizirana koncentracija 12 elemenata (Al, Ca, Cu, Fe, K, Li, Mg, Mn, Na, P, S i Zn) u uzorcima tla i ljetnog tartufa sa 13 lokaliteta na području Hrvatske. Dodatno, analizirana je i kora simbiotskih biljaka s ciljem istraživanja raspodjele elemenata u mikoriznom sustavu. Uz elementni sastav, u tlima je određen i kapacitet kationske izmjene (CEC) i vrijednost pH koji nisu pokazali statistički značajnu korelaciju s koncentracijama elemenata u tartufima. Bioakumulacijski potencijal tartufa utvrđen je za nutrijente K, P i S te mikroelemente Cu i Zn na različitim tipovima tla s različitim biljnim partnerima. Koncentracije Al, Fe i Mn u nekim uzorcima tartufa više su od preporučenog maksimalnog dnevnog unosa tih elemenata te je potrebno uzeti u obzir potencijal tartufa kao izvor metala u prehrani čovjeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Geologija, Kemija, Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2019-04-9354 - Transport, sudbina i toksičnost metal(oid)a otpuštenih iz ležišta industrijskog otpada (FORtIS) (Fiket, Željka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
HRZZ-IP-2018-01-1736 - Unapređenje usluga šumskih ekosustava Hrvatske kroz vrednovanje bioraznolikosti gljiva temeljenoj na DNA barkodiranju (ForFungiDNA) (Mešić, Armin, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb