Pregled bibliografske jedinice broj: 1120329
Vakuum sušenje u prehrambenoj industriji
Vakuum sušenje u prehrambenoj industriji // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 15 (2020), 3-4; 94-101 doi:10.31895/hcptbn.15.3-4.8 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1120329 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vakuum sušenje u prehrambenoj industriji
(Vacuum drying in Food Industry)
Autori
Marelja, Marko ; Dujmić, Filip ; Ježek, Damir ; Škegro, Marko ; Bosiljkov, Tomislav ; Karlović, Sven ; Lasić, Monika ; Brnčić, Mladen
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 15
(2020), 3-4;
94-101
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
vakuum sušenje ; mikrovalovi ; liofilizacija ; potrošnja energije ; nutritivna vrijednost
(vacuum drying ; microwaves ; freeze drying ; energy consumption ; nutritive value)
Sažetak
Sušenje je jedan od najstarijih i najekonomičnijih procesa produljenja trajnosti hrane. Osušeni proizvodi imaju manju masu i volumen što olakšava i smanjuje troškove pakiranja, skladištenja i transporta. Nedostatci prilikom konvencionalnog sušenja prehrambenih sirovina su toplinska razgradnja nutritivno vrijednih sastojaka, boje, mogući gubitci arome, nepoželjne promjene oblika i teksturalnih svojstava te enzimsko posmeđivanje. Ti nedostatci se mogu značajno smanjiti sušenjem u vakuumu. Konvencionalno vakuum sušenje i mikrovalno vakuum sušenje te sušenje zamrzavanjem u vakuumu su najpoznatiji procesi sušenja u vakuumu. Prednosti sušenja u vakuumu su niže temperature sušenja što rezultira većim očuvanjem hranjivih tvari proizvoda odnosno boljom kvalitetom sušenog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2019-04-9750 - Hibridno sušenje i valorizacija biljnog prehrambenog otpada i nusproizvoda (HYDRYBY) (Brnčić, Mladen, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mladen Brnčić
(autor)
Filip Dujmić
(autor)
Damir Ježek
(autor)
Marko Marelja
(autor)
Marko Škegro
(autor)
Tomislav Bosiljkov
(autor)
Sven Karlović
(autor)