Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1120329

Vakuum sušenje u prehrambenoj industriji


Marelja, Marko; Dujmić, Filip; Ježek, Damir; Škegro, Marko; Bosiljkov, Tomislav; Karlović, Sven; Lasić, Monika; Brnčić, Mladen
Vakuum sušenje u prehrambenoj industriji // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 15 (2020), 3-4; 94-101 doi:10.31895/hcptbn.15.3-4.8 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1120329 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vakuum sušenje u prehrambenoj industriji
(Vacuum drying in Food Industry)

Autori
Marelja, Marko ; Dujmić, Filip ; Ježek, Damir ; Škegro, Marko ; Bosiljkov, Tomislav ; Karlović, Sven ; Lasić, Monika ; Brnčić, Mladen

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 15 (2020), 3-4; 94-101

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
vakuum sušenje ; mikrovalovi ; liofilizacija ; potrošnja energije ; nutritivna vrijednost
(vacuum drying ; microwaves ; freeze drying ; energy consumption ; nutritive value)

Sažetak
Sušenje je jedan od najstarijih i najekonomičnijih procesa produljenja trajnosti hrane. Osušeni proizvodi imaju manju masu i volumen što olakšava i smanjuje troškove pakiranja, skladištenja i transporta. Nedostatci prilikom konvencionalnog sušenja prehrambenih sirovina su toplinska razgradnja nutritivno vrijednih sastojaka, boje, mogući gubitci arome, nepoželjne promjene oblika i teksturalnih svojstava te enzimsko posmeđivanje. Ti nedostatci se mogu značajno smanjiti sušenjem u vakuumu. Konvencionalno vakuum sušenje i mikrovalno vakuum sušenje te sušenje zamrzavanjem u vakuumu su najpoznatiji procesi sušenja u vakuumu. Prednosti sušenja u vakuumu su niže temperature sušenja što rezultira većim očuvanjem hranjivih tvari proizvoda odnosno boljom kvalitetom sušenog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-9750 - Hibridno sušenje i valorizacija biljnog prehrambenog otpada i nusproizvoda (HYDRYBY) (Brnčić, Mladen, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr doi.org

Citiraj ovu publikaciju:

Marelja, Marko; Dujmić, Filip; Ježek, Damir; Škegro, Marko; Bosiljkov, Tomislav; Karlović, Sven; Lasić, Monika; Brnčić, Mladen
Vakuum sušenje u prehrambenoj industriji // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 15 (2020), 3-4; 94-101 doi:10.31895/hcptbn.15.3-4.8 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Marelja, M., Dujmić, F., Ježek, D., Škegro, M., Bosiljkov, T., Karlović, S., Lasić, M. & Brnčić, M. (2020) Vakuum sušenje u prehrambenoj industriji. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 15 (3-4), 94-101 doi:10.31895/hcptbn.15.3-4.8.
@article{article, author = {Marelja, Marko and Dujmi\'{c}, Filip and Je\v{z}ek, Damir and \v{S}kegro, Marko and Bosiljkov, Tomislav and Karlovi\'{c}, Sven and Lasi\'{c}, Monika and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen}, year = {2020}, pages = {94-101}, DOI = {10.31895/hcptbn.15.3-4.8}, keywords = {vakuum su\v{s}enje, mikrovalovi, liofilizacija, potro\v{s}nja energije, nutritivna vrijednost}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, doi = {10.31895/hcptbn.15.3-4.8}, volume = {15}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Vakuum su\v{s}enje u prehrambenoj industriji}, keyword = {vakuum su\v{s}enje, mikrovalovi, liofilizacija, potro\v{s}nja energije, nutritivna vrijednost} }
@article{article, author = {Marelja, Marko and Dujmi\'{c}, Filip and Je\v{z}ek, Damir and \v{S}kegro, Marko and Bosiljkov, Tomislav and Karlovi\'{c}, Sven and Lasi\'{c}, Monika and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen}, year = {2020}, pages = {94-101}, DOI = {10.31895/hcptbn.15.3-4.8}, keywords = {vacuum drying, microwaves, freeze drying, energy consumption, nutritive value}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, doi = {10.31895/hcptbn.15.3-4.8}, volume = {15}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Vacuum drying in Food Industry}, keyword = {vacuum drying, microwaves, freeze drying, energy consumption, nutritive value} }

Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font