Pregled bibliografske jedinice broj: 1119511
Primjena kombiniranog postupka mikrovalne ekstrakcije i inkapsulacije ciklodekstrinima u izradi ekstrakta komine masline
Primjena kombiniranog postupka mikrovalne ekstrakcije i inkapsulacije ciklodekstrinima u izradi ekstrakta komine masline, 2020., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1119511 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena kombiniranog postupka mikrovalne
ekstrakcije i inkapsulacije ciklodekstrinima u
izradi ekstrakta komine masline
(Application of the combined process of
microwave extraction and encapsulation with
cyclodextrins in the production of olive pomace
extract)
Autori
Domin, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2020
Stranica
46
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
komina masline, antioksidacijski potencijal, mikrovalna ekstrakcija, enkapsulacija, ciklodektrini
(olive pomace, antioxidant potential, microwave assisted extraction, encapsulation, cyclodextrins)
Sažetak
Proizvodnju maslinovog ulja iz plodova masline karakterizira nastanak velikih količina ekotoksičnog otpada - komine masline i otpadnih voda, čije odlaganje predstavlja izazov u ekološkom i ekonomskom smislu. S druge strane, ekstrakt komine masline sadrži značajne količine bioaktivnih antioksidansa te se u tom smsilu može smatrati vrijednom sekundarnom sirovinom. Ovim radom istražena je učinkovitost mikrovalne ekstrakcije spregnute inkapsulacijom ciklodekstrinima u dobivanju ekstrakata komine masline. Primjenom postupka optimirane mikrovalne ekstrakcije dobiveni su značajno kvalitetniji ekstrakti u kraćem vremenu i uz manjui utrošak otapala, u uspredbi s klasičnom ekstrakcijom otapalom Ispitan je utjecaj različitih ciklodekstrina na mjereni antioksidacijski potencijal. Rezultati provedenih istraživanja pokazuju da inkapsulacija ciklodestrinima rezultira dodatnim porastom prinosa antioksidansa, ovisno o vrsti primijenjenog ciklodekstrina pri čemu se β- ciklodekstrin pokazao kao najbolji ekscipijens.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)