Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1119511

Primjena kombiniranog postupka mikrovalne ekstrakcije i inkapsulacije ciklodekstrinima u izradi ekstrakta komine masline


Domin, Ana
Primjena kombiniranog postupka mikrovalne ekstrakcije i inkapsulacije ciklodekstrinima u izradi ekstrakta komine masline, 2020., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1119511 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena kombiniranog postupka mikrovalne ekstrakcije i inkapsulacije ciklodekstrinima u izradi ekstrakta komine masline
(Application of the combined process of microwave extraction and encapsulation with cyclodextrins in the production of olive pomace extract)

Autori
Domin, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.09

Godina
2020

Stranica
46

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
komina masline, antioksidacijski potencijal, mikrovalna ekstrakcija, enkapsulacija, ciklodektrini
(olive pomace, antioxidant potential, microwave assisted extraction, encapsulation, cyclodextrins)

Sažetak
Proizvodnju maslinovog ulja iz plodova masline karakterizira nastanak velikih količina ekotoksičnog otpada - komine masline i otpadnih voda, čije odlaganje predstavlja izazov u ekološkom i ekonomskom smislu. S druge strane, ekstrakt komine masline sadrži značajne količine bioaktivnih antioksidansa te se u tom smsilu može smatrati vrijednom sekundarnom sirovinom. Ovim radom istražena je učinkovitost mikrovalne ekstrakcije spregnute inkapsulacijom ciklodekstrinima u dobivanju ekstrakata komine masline. Primjenom postupka optimirane mikrovalne ekstrakcije dobiveni su značajno kvalitetniji ekstrakti u kraćem vremenu i uz manjui utrošak otapala, u uspredbi s klasičnom ekstrakcijom otapalom Ispitan je utjecaj različitih ciklodekstrina na mjereni antioksidacijski potencijal. Rezultati provedenih istraživanja pokazuju da inkapsulacija ciklodestrinima rezultira dodatnim porastom prinosa antioksidansa, ovisno o vrsti primijenjenog ciklodekstrina pri čemu se β- ciklodekstrin pokazao kao najbolji ekscipijens.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Domin, Ana
Primjena kombiniranog postupka mikrovalne ekstrakcije i inkapsulacije ciklodekstrinima u izradi ekstrakta komine masline, 2020., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Domin, A. (2020) 'Primjena kombiniranog postupka mikrovalne ekstrakcije i inkapsulacije ciklodekstrinima u izradi ekstrakta komine masline', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Domin, Ana}, year = {2020}, pages = {46}, keywords = {komina masline, antioksidacijski potencijal, mikrovalna ekstrakcija, enkapsulacija, ciklodektrini}, title = {Primjena kombiniranog postupka mikrovalne ekstrakcije i inkapsulacije ciklodekstrinima u izradi ekstrakta komine masline}, keyword = {komina masline, antioksidacijski potencijal, mikrovalna ekstrakcija, enkapsulacija, ciklodektrini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Domin, Ana}, year = {2020}, pages = {46}, keywords = {olive pomace, antioxidant potential, microwave assisted extraction, encapsulation, cyclodextrins}, title = {Application of the combined process of microwave extraction and encapsulation with cyclodextrins in the production of olive pomace extract}, keyword = {olive pomace, antioxidant potential, microwave assisted extraction, encapsulation, cyclodextrins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font