Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1119239

Biodostupnost hidroksitirosola i tirosola iz ekstrakta komine masline


Bagarić, Marija
Biodostupnost hidroksitirosola i tirosola iz ekstrakta komine masline, 2020., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1119239 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biodostupnost hidroksitirosola i tirosola iz ekstrakta komine masline
(Bioaccessibility of hydroxytyrosol and tyrosol from olive pomace extract)

Autori
Bagarić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.06

Godina
2020

Stranica
41

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
ekstrakt komine masline, maslinovo ulje, biodostupnost, polifenoli, hidroksitirosol, tirosol
(olive pomace extract, olive oil, bioaccessibility, polyphenols, hydroxytyrosol, tyrosol)

Sažetak
Prema rezultatima brojnih istraživanja velik broj bioloških učinaka maslinovog ulja (MU) pripisuje se jednostavnim fenolima – hidroksitirosolu (HTS) i tirosolu (TS) te ostalim spojevima sa antioksidativnom aktivnošću. Količina antioksidansa u komini masline značajno je veća od one u MU, stoga bi ekstrakt komine masline (EKM) mogao imati potencijal za upotrebu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. U ovom radu po prvi puta je istražen je udio i biodostupnost hidroksitriosola, tirosola i ukupnih antioksidansa EKM-a i uspoređena s onom MU-a. U radu je optimiran in vitro protokol za simulaciju probave maslinovog ulja, koja je zahtjevna zbog njegove lipofilnosti. Količine HTS-a i TS-a određene su primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-FLD), a količine ukupnih antioksidansa određene su primjenom dviju jednostavnih kemijskih metoda. Dobiveni rezultati ukazuju na veliku značajnost optimizacije količine pankreatina i žučnih soli u procesu simulacije digestije uzoraka s velikim udjelom masti. Udio ukupnih i biodostupnih antioksidansa, HTS-a i TS-a značajno je veći u EKM-u što, ga čini boljim izvorom antioksidansa masline od maslinovog ulja. Dobiveni rezultati ukazuju na opravdanost daljnjih istraživanja biološke vrijednosti EKM- a kao alternativnog izvora polifenola masline u prehrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bagarić, Marija
Biodostupnost hidroksitirosola i tirosola iz ekstrakta komine masline, 2020., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Bagarić, M. (2020) 'Biodostupnost hidroksitirosola i tirosola iz ekstrakta komine masline', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bagari\'{c}, Marija}, year = {2020}, pages = {41}, keywords = {ekstrakt komine masline, maslinovo ulje, biodostupnost, polifenoli, hidroksitirosol, tirosol}, title = {Biodostupnost hidroksitirosola i tirosola iz ekstrakta komine masline}, keyword = {ekstrakt komine masline, maslinovo ulje, biodostupnost, polifenoli, hidroksitirosol, tirosol}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bagari\'{c}, Marija}, year = {2020}, pages = {41}, keywords = {olive pomace extract, olive oil, bioaccessibility, polyphenols, hydroxytyrosol, tyrosol}, title = {Bioaccessibility of hydroxytyrosol and tyrosol from olive pomace extract}, keyword = {olive pomace extract, olive oil, bioaccessibility, polyphenols, hydroxytyrosol, tyrosol}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font