Pregled bibliografske jedinice broj: 1119085
Mješavine za pekarstvo i gotove smjese za kruh i sitna peciva
Mješavine za pekarstvo i gotove smjese za kruh i sitna peciva, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1119085 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mješavine za pekarstvo i gotove smjese za kruh i
sitna peciva
(Bakery mixtures and ready made dough for bread and
small rolls)
Autori
Žulj, Senka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
27
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
mješavine za pekarstvo ; žitarice ; poboljšivači ; gotove smjese
(mixtures for bakery ; cereals ; improvers ; finished mixtures)
Sažetak
Mješavine za pekarstvo podrazumijevaju proizvode koji su pripremljeni od mlinskih proizvoda i drugih sastojaka, a namijenjeni su proizvodnji tijesta za kruh, pecivo i druge pekarske proizvode. Često se u proizvodnji mješavina koriste nekrušne žitarice (heljda, proso, kukuruz, ječam, zob), sjemenke uljarice (lan, sezam, suncokret i bundeva) te poboljšivači koji sadrže emulgatore, kiseline, slad, mlijeko u prahu i druge sastojke koji osiguravaju standardnu kvalitetu proizvoda. Mlinski proizvodi koji su osnovni u pripravi mješavina za pekarsku proizvodnju su proizvodi mljevenja pšenice, a ponekad i samo raži. Ti mlinski proizvodi su brašna s različitim udjelima mineralnih tvari (različita tipska brašna) te brašna dobivena mljevenjem cijelog zrna (integralno brašno). Brašna od cijelog zrna sadrže sve sastojke zrna i imaju veće udjele vitamina, mineralnih tvari, masti i enzima u odnosu na brašna različitih tipova. Gotove smjese su namijenjene izradi posebne vrste kruha obogaćenih dodacima da bi se hranjivom vrijednošću približili suvremenim zahtjevima zdrave prehrane. Sadrže nutritivno značajne minerale, vitamine B-kompleksa, vlakna, nezasićene masne kiseline. Smjesama za izradu biološki kvalitetnijeg kruha nisu dodani koncentrati i konzervansi. Upotrebom smjesa dobivamo kruh rahle sredine posebnog izgleda, te volumen jednak volumenu pšeničnog bijelog kruha.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
undefined
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)