Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1119085

Mješavine za pekarstvo i gotove smjese za kruh i sitna peciva


Žulj, Senka
Mješavine za pekarstvo i gotove smjese za kruh i sitna peciva, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1119085 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mješavine za pekarstvo i gotove smjese za kruh i sitna peciva
(Bakery mixtures and ready made dough for bread and small rolls)

Autori
Žulj, Senka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
27

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
mješavine za pekarstvo ; žitarice ; poboljšivači ; gotove smjese
(mixtures for bakery ; cereals ; improvers ; finished mixtures)

Sažetak
Mješavine za pekarstvo podrazumijevaju proizvode koji su pripremljeni od mlinskih proizvoda i drugih sastojaka, a namijenjeni su proizvodnji tijesta za kruh, pecivo i druge pekarske proizvode. Često se u proizvodnji mješavina koriste nekrušne žitarice (heljda, proso, kukuruz, ječam, zob), sjemenke uljarice (lan, sezam, suncokret i bundeva) te poboljšivači koji sadrže emulgatore, kiseline, slad, mlijeko u prahu i druge sastojke koji osiguravaju standardnu kvalitetu proizvoda. Mlinski proizvodi koji su osnovni u pripravi mješavina za pekarsku proizvodnju su proizvodi mljevenja pšenice, a ponekad i samo raži. Ti mlinski proizvodi su brašna s različitim udjelima mineralnih tvari (različita tipska brašna) te brašna dobivena mljevenjem cijelog zrna (integralno brašno). Brašna od cijelog zrna sadrže sve sastojke zrna i imaju veće udjele vitamina, mineralnih tvari, masti i enzima u odnosu na brašna različitih tipova. Gotove smjese su namijenjene izradi posebne vrste kruha obogaćenih dodacima da bi se hranjivom vrijednošću približili suvremenim zahtjevima zdrave prehrane. Sadrže nutritivno značajne minerale, vitamine B-kompleksa, vlakna, nezasićene masne kiseline. Smjesama za izradu biološki kvalitetnijeg kruha nisu dodani koncentrati i konzervansi. Upotrebom smjesa dobivamo kruh rahle sredine posebnog izgleda, te volumen jednak volumenu pšeničnog bijelog kruha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
undefined

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Žulj, Senka
Mješavine za pekarstvo i gotove smjese za kruh i sitna peciva, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Žulj, S. (2018) 'Mješavine za pekarstvo i gotove smjese za kruh i sitna peciva', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ulj, Senka}, year = {2018}, pages = {27}, keywords = {mje\v{s}avine za pekarstvo, \v{z}itarice, pobolj\v{s}iva\v{c}i, gotove smjese}, title = {Mje\v{s}avine za pekarstvo i gotove smjese za kruh i sitna peciva}, keyword = {mje\v{s}avine za pekarstvo, \v{z}itarice, pobolj\v{s}iva\v{c}i, gotove smjese}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ulj, Senka}, year = {2018}, pages = {27}, keywords = {mixtures for bakery, cereals, improvers, finished mixtures}, title = {Bakery mixtures and ready made dough for bread and small rolls}, keyword = {mixtures for bakery, cereals, improvers, finished mixtures}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font