Pregled bibliografske jedinice broj: 1119072
Određivanje broja padanja mješavina pšeničnog brašna s ječmenim brašnima sorti ječma Bosut i Favorit
Određivanje broja padanja mješavina pšeničnog brašna s ječmenim brašnima sorti ječma Bosut i Favorit, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1119072 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje broja padanja mješavina pšeničnog
brašna s ječmenim brašnima sorti ječma Bosut i
Favorit
(Falling Number Determination of Mixtures of
Wheat Flour with Barley Flour Made from Bosut
and Favorit Barley Varieties)
Autori
Kamenjaš, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
23
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
pšenično brašno ; BC Bosut ; BC Favorit ; ječmeno brašno ; broj padanja
(wheat flour ; BC Bosut ; BC Favorit ; barley flour ; falling number)
Sažetak
Ječam je žitarica iz porodice trava (Poaceae) koja se može koristiti u proizvodnji pekarskih proizvoda i ovakvi proizvodi imaju poboljšana nutritivna svojstva i prihvatljive senzorske karakteristike. Cilj rada bio je istražiti utjecaj zamjene dijela pšeničnog brašna (0, 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 i 100 %) ječmenim brašnom na broj padanja po Hagberg- Pertenu. Korišteno je standardno pšenično brašno T-550 i ječmeno brašno dvije sorte ječma BC instituta: Bosut i Favorit. Cijelo zrno obje sorte ječma usitnjeno je na laboratorijskom mlinu. Udio vlage i mineralnih tvari pšeničnog i ječmenih brašna određen je standardnom metodom. Na osnovi rezultata istraživanja provedenih u ovom radu može se zaključiti da udio ječmenog brašna ima statistički značajan utjecaj na broj padanja po Hagberg-Pertenu. Povećanje udjela ječmenog brašna obje ispitivane sorte ječma rezultiralo je povećanjem broja padanja smjese pšeničnog i ječmenog brašna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
undefined
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)