Pregled bibliografske jedinice broj: 1119034
Kvalitativna svojstva sorti pira koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj
Kvalitativna svojstva sorti pira koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1119034 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvalitativna svojstva sorti pira koje se uzgajaju
u Republici Hrvatskoj
(Quality Properties of Spelt Varieties Produced in
the Republic of Croatia)
Autori
Jurić, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2020
Stranica
22
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
pir ; oplemenjivanje ; Bc Institut ; proizvodnja energije
(spelt ; breeding ; Bc Institute ; energy production)
Sažetak
Pir se smatra nutritivno vrijednom žitaricom zbog visokog udjela proteina, masti, ugljikohidrata te brojnih vitamina (vitamin A, vitamin C, vitamine B skupine), brojnih mikronutrijenata poput kalcija, kobalta, željeza, fosfora, magnezija. Pir ima pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Uspjeva na siromašnom tlu, otporniji je na niske temperature, bolesti i štetočine. U svrhu dobivanja što otpornijih sorti pribjegava se oplemenjivanju. Bc Institut je proizveo kultivar pravog ozimog pira koji se zove Bc Vigor. Uz Bc Vigor u Hrvatskoj se uzgaja i kultivar „Ostro“. Pir se može koristiti za proizvodnju energije koristeći otpad industrije (pljevu, pljevicu i stabljiku). Pir se koristi za dobivanje brašna, posija, krupice i pekarskih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)