Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1119034

Kvalitativna svojstva sorti pira koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj


Jurić, Nataša
Kvalitativna svojstva sorti pira koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1119034 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvalitativna svojstva sorti pira koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj
(Quality Properties of Spelt Varieties Produced in the Republic of Croatia)

Autori
Jurić, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2020

Stranica
22

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
pir ; oplemenjivanje ; Bc Institut ; proizvodnja energije
(spelt ; breeding ; Bc Institute ; energy production)

Sažetak
Pir se smatra nutritivno vrijednom žitaricom zbog visokog udjela proteina, masti, ugljikohidrata te brojnih vitamina (vitamin A, vitamin C, vitamine B skupine), brojnih mikronutrijenata poput kalcija, kobalta, željeza, fosfora, magnezija. Pir ima pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Uspjeva na siromašnom tlu, otporniji je na niske temperature, bolesti i štetočine. U svrhu dobivanja što otpornijih sorti pribjegava se oplemenjivanju. Bc Institut je proizveo kultivar pravog ozimog pira koji se zove Bc Vigor. Uz Bc Vigor u Hrvatskoj se uzgaja i kultivar „Ostro“. Pir se može koristiti za proizvodnju energije koristeći otpad industrije (pljevu, pljevicu i stabljiku). Pir se koristi za dobivanje brašna, posija, krupice i pekarskih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Jurić, Nataša
Kvalitativna svojstva sorti pira koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jurić, N. (2020) 'Kvalitativna svojstva sorti pira koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2020}, pages = {22}, keywords = {pir, oplemenjivanje, Bc Institut, proizvodnja energije}, title = {Kvalitativna svojstva sorti pira koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj}, keyword = {pir, oplemenjivanje, Bc Institut, proizvodnja energije}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2020}, pages = {22}, keywords = {spelt, breeding, Bc Institute, energy production}, title = {Quality Properties of Spelt Varieties Produced in the Republic of Croatia}, keyword = {spelt, breeding, Bc Institute, energy production}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font