Pregled bibliografske jedinice broj: 1118802
Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja
Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (2021), 2; 155-160 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1118802 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja
(Influence of rearing on pork quality)
Autori
Petranović , Zinka ; Cvrtila, Željka ; Mikuš, TOmislav
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 23
(2021), 2;
155-160
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
svinjetina, način uzgoja, kvaliteta mesa, sigurnost mesa, dobrobit
(pork, rearing system, , eat quality, meat safety, welfare)
Sažetak
Godišnje se u svijetu uzgoji i zakolje više od milijarde svinja, od čega je velika većina uzgojena u intenzivnim uvjetima. Poznato je da na sastav i kvalitetu svinjetine utječu pasmina, sustav hranidbe, uvjeti uzgoja i dob, odnosno masa svinja prije klanja. U intenzivnoj se proizvodnji svinje uzgajaju u puno manjim prostorima nego što bi one zauzimale kad bi im bilo omogućeno slobodno kretanje te se time narušava njihova dobrobit, a sve brojnija suvremena istraživanja ukazuju na negativne posljedice vidljive na kvaliteti ali i na sigurnosti mesa ukoliko se sa svinjama ne ophodimo na primjeren način tijekom uzgoja, prijevoza i klanja. Navedene negativne prakse intenziviranja uzgoja farmskih životinja, pa tako i svinja imaju za posljedicu sve veću zabrinutost potrošača, što je ponukalo pokretanje inicijative EU koja vodi k razvoju zaštićenih robnih marki s naglaskom na dobrobiti životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts