Pregled bibliografske jedinice broj: 111815
Utjecaj vrsta hranilica na rezultate i potrošnju vode u tovu svinja
Utjecaj vrsta hranilica na rezultate i potrošnju vode u tovu svinja // Krmiva, 5 (2000), 42; 223-227 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 111815 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vrsta hranilica na rezultate i potrošnju vode u tovu svinja
(Effect of feeder types on the results and water onsumption in pig fattening)
Autori
Uremović, Zvonimir ; Uremović, Marija ; Luković, Zoran ; Katalinić, Ivan
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 5
(2000), 42;
223-227
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
tovne svinje; hranilica za suhu hranu; hranilica za vlažnu hranu; dnevni prirast; potrošnja vode; rezultati klanja
(fattening pigs; dry feeder; wet feeder; daily gain; water consumption; slaughter results)
Sažetak
Temeljna pitanja koja se postavljaju u uzgoju svinja u svijetu su kako pojeftiniti proizvodnju svinja, smanjiti potrošnju vode i proizvodnju gnojovke i sačuvati okoliš. Jedan od načina kako se to može postići je primjena hranilica za vlažnu hranu, koje se na obiteljskim farmama upotrebljavaju u zanemarujućem broju. Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj hranilica za vlažnu hranidbu na rezultate i potrošnju vode u tovu svinja, u odnosu na hranilice za ushu hranu koje su u praksi raširene u većem broju. Dvije skupine hypor svinja na polurešetkastom podu u tovu u trajanju od 84 dana hranile su se peletiranom krmnom smjesom po volji. Svinje kontrolne skupine (n=16) hranile su se iz hranilica sa suhom krmnom smjesom, a svinje pokusne skupine (n=16) iz hranilica s ugrađenom pojilicom i s vlažnom krmnom smjesom. Tovne svinje pokusne skupine postigle su značajno veći dnevni prirast za 82 g ili 11, 99% (P<0, 01). Bolje iskorištavanje hrane za 0, 09 kg ili 3% i znatniju uštedu vode dnevno po tovljeniku za 2, 79 lit ili 36, 5% ili ukupno 234, 4 lit po tovljeniku u tijeku tova. Rezultati klanja (% randmana, % mesa u polovicama, debljina slanine i mišićja) bili su podjednaki za obje skupine svinja u istraživanju. Bolji proizvodni rezultati i znatnija ušteda vode ukazuju na potrebu šire primjene hranilica za vlažnu hranidbu što može pojeftiniti proizvodnju svinjskog mesa i učiniti svinjogojsku proizvodnju na obiteljskim gospodarstvima u Hrvatskoj ekološki prihvatljivom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Šumarstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
178841
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marija Uremović
(autor)
Ivan Katalinić
(autor)
Zoran Luković
(autor)
Zvonimir Uremović
(autor)