Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1116195

Određivanje boje tikve sušene u vakuumu


Lončar, Anamarija
Određivanje boje tikve sušene u vakuumu, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1116195 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje boje tikve sušene u vakuumu
(Colour determination of vacuum dried gourd)

Autori
Lončar, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2017

Stranica
31

Mentor
Brnčić, Mladen

Neposredni voditelj
Dujmić, Filip ; Marelja, Marko

Ključne riječi
boja, karotenoidi, pigment, sušenje u vakuumu, tikva
(carotenoids, colour, gourd, pigment, vacuum drying)

Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je pronaći optimalne i najekonomičnije uvjete sušenja tikve u vakuumu pri kojima su efektivnost sušenja i boja takvi da zadovolje potražnju potrošača. Provedeni su eksperimenti pri procesnim parametrima od 30°C i 30 mbar, 40°C i 30 mbar, 50°C i 50 mbar u trajanju od 2, 3 i 4 sata te eksperimenti pri procesnim parametrima od 50°C i 30 mbar u trajanju od 1, 2, 3 i 4 sata. Pri svakom procesnom parametru praćeni su ukupni gubitak vode, ekonomičnost i promjena boje pomoću parametara L*, a*, b*, c*, h, ΔE* i indeksa smeđenja. Nakon provedenih eksperimenata, zaključeno je da su optimalni parametri sušenja s obzirom na efektivnost, ekonomičnost i očuvanje boje oni pri 50°C i 30 mbar u trajanju od jednog sata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mladen Brnčić (mentor)

Avatar Url Filip Dujmić (mentor)

Avatar Url Marko Marelja (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lončar, Anamarija
Određivanje boje tikve sušene u vakuumu, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lončar, A. (2017) 'Određivanje boje tikve sušene u vakuumu', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}ar, Anamarija}, year = {2017}, pages = {31}, keywords = {boja, karotenoidi, pigment, su\v{s}enje u vakuumu, tikva}, title = {Odre\djivanje boje tikve su\v{s}ene u vakuumu}, keyword = {boja, karotenoidi, pigment, su\v{s}enje u vakuumu, tikva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}ar, Anamarija}, year = {2017}, pages = {31}, keywords = {carotenoids, colour, gourd, pigment, vacuum drying}, title = {Colour determination of vacuum dried gourd}, keyword = {carotenoids, colour, gourd, pigment, vacuum drying}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font