Pregled bibliografske jedinice broj: 1116195
Određivanje boje tikve sušene u vakuumu
Određivanje boje tikve sušene u vakuumu, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1116195 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje boje tikve sušene u vakuumu
(Colour determination of vacuum dried gourd)
Autori
Lončar, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2017
Stranica
31
Mentor
Brnčić, Mladen
Neposredni voditelj
Dujmić, Filip ; Marelja, Marko
Ključne riječi
boja, karotenoidi, pigment, sušenje u vakuumu, tikva
(carotenoids, colour, gourd, pigment, vacuum drying)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je pronaći optimalne i najekonomičnije uvjete sušenja tikve u vakuumu pri kojima su efektivnost sušenja i boja takvi da zadovolje potražnju potrošača. Provedeni su eksperimenti pri procesnim parametrima od 30°C i 30 mbar, 40°C i 30 mbar, 50°C i 50 mbar u trajanju od 2, 3 i 4 sata te eksperimenti pri procesnim parametrima od 50°C i 30 mbar u trajanju od 1, 2, 3 i 4 sata. Pri svakom procesnom parametru praćeni su ukupni gubitak vode, ekonomičnost i promjena boje pomoću parametara L*, a*, b*, c*, h, ΔE* i indeksa smeđenja. Nakon provedenih eksperimenata, zaključeno je da su optimalni parametri sušenja s obzirom na efektivnost, ekonomičnost i očuvanje boje oni pri 50°C i 30 mbar u trajanju od jednog sata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb