Pregled bibliografske jedinice broj: 1116180
UTJECAJ DJELOVANJA ULTRAZVUKA PRI SUŠENJU GLJIVA
UTJECAJ DJELOVANJA ULTRAZVUKA PRI SUŠENJU GLJIVA, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1116180 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ DJELOVANJA ULTRAZVUKA PRI SUŠENJU GLJIVA
(THE IMPACT OF ULTRASOUND ON MUSHROOMS DRYING)
Autori
Babić, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.09
Godina
2017
Stranica
33
Mentor
Brnčić, Mladen
Neposredni voditelj
Dujmić, Filip ; Marelja, Marko
Ključne riječi
gljive, sušenje, ultrazvuk
(drying, mushrooms, ultrasound)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je ispitati kako ultrazvuk visokog intenziteta korišten kao predtretman utječe na boju i teksturalna svojstva uzoraka šampinjona prilikom postupka sušenja. Uzorci se tretiraju u ultrazvučnoj kupelji pri različitim vremenskim intervalima (10, 30 i 50 min), pri konstantnim uvjetima temperature (20 C˚), frekvencije (37 kHz), te amplitude (100%). Uzorci se potom suše u konvekcijskoj sušari na temperaturama od 40, 55 i 70 C˚, pri različitim vremenima sušenja (60, 120, 180 min). Kod onih uzoraka koji nisu podvrgavani predtretmanu, sušenje se provodi kroz četiri vremenska intervala (60, 10, 180 i 240 min). Pokazalo se kako predtretman ultrazvukom značajno skraćuje vrijeme sušenja, te povoljno utječe na senzorska svojstva (boja i tekstura) sušenih uzoraka. Najboljim se pokazalo sušenje u trajanju od 3 sata, pri temperaturi od 55 C˚, uz 50 min predtretmana, te sušenje 3 sata na temperaturi od 70 C˚, uz predtretman ultrazvukom u trajanju od 10 min.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb