Pregled bibliografske jedinice broj: 1114174
Identifikacija sojeva i analiza prisutnosti S- proteina bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka
Identifikacija sojeva i analiza prisutnosti S- proteina bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1114174 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Identifikacija sojeva i analiza prisutnosti S-
proteina bakterija mliječne kiseline izoliranih
iz majčinog mlijeka
(Identificatin and analysis of the presence of
S-layer proteins on the lactic acid bacterian
isolated from mother's milk)
Autori
Bošković Anđelina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.03
Godina
2021
Stranica
49
Mentor
Leboš Pavunc, Andreja
Neposredni voditelj
Banić, Martina
Ključne riječi
probiotici, bakterije mliječne kiseline, S-proteini, majčino mlijeko
(probiotics, lactic acid bacteria, S-proteins, breast milk)
Sažetak
Probiotici su živi mikroorganizmi, koji u dovoljnom broju, mogu povoljno utjecati na zdravstveno stanje potrošača. Bakterije mliječne kiseline, osobito one iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium, imaju velike predispozicije za probiotičko djelovanje. S- proteini dokazano poboljšavaju probiotički učinak stoga je cilj ovog rada bio ispitati posjeduju li na svojoj površini S-proteine bakterije izolirane iz majčinog mlijeka. Majčino mlijeko je izvor brojnih nutritivnih i biološki aktivnih tvari pa kao takvo predstavlja pogodno prirodno stanište bakterijama mliječne kiseline. Identifikacijom se ustvrdilo da su najzastupljeniji mikroorganizmi majčinog mlijeka bakterije iz roda Staphylococcus, ali i bakterije iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium su bile značajno zastupljene (24 %). Također je eksperimentalno dokazano da izolirani bakterijski sojevi ne posjeduju S-proteine na svojoj površini odnosno ne posjeduju gene koji bi kodirali za S-proteine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb