Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1114174

Identifikacija sojeva i analiza prisutnosti S- proteina bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka


Bošković Anđelina
Identifikacija sojeva i analiza prisutnosti S- proteina bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1114174 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Identifikacija sojeva i analiza prisutnosti S- proteina bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka
(Identificatin and analysis of the presence of S-layer proteins on the lactic acid bacterian isolated from mother's milk)

Autori
Bošković Anđelina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.03

Godina
2021

Stranica
49

Mentor
Leboš Pavunc, Andreja

Neposredni voditelj
Banić, Martina

Ključne riječi
probiotici, bakterije mliječne kiseline, S-proteini, majčino mlijeko
(probiotics, lactic acid bacteria, S-proteins, breast milk)

Sažetak
Probiotici su živi mikroorganizmi, koji u dovoljnom broju, mogu povoljno utjecati na zdravstveno stanje potrošača. Bakterije mliječne kiseline, osobito one iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium, imaju velike predispozicije za probiotičko djelovanje. S- proteini dokazano poboljšavaju probiotički učinak stoga je cilj ovog rada bio ispitati posjeduju li na svojoj površini S-proteine bakterije izolirane iz majčinog mlijeka. Majčino mlijeko je izvor brojnih nutritivnih i biološki aktivnih tvari pa kao takvo predstavlja pogodno prirodno stanište bakterijama mliječne kiseline. Identifikacijom se ustvrdilo da su najzastupljeniji mikroorganizmi majčinog mlijeka bakterije iz roda Staphylococcus, ali i bakterije iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium su bile značajno zastupljene (24 %). Također je eksperimentalno dokazano da izolirani bakterijski sojevi ne posjeduju S-proteine na svojoj površini odnosno ne posjeduju gene koji bi kodirali za S-proteine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Martina Banić (mentor)

Avatar Url Andreja Leboš-Pavunc (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bošković Anđelina
Identifikacija sojeva i analiza prisutnosti S- proteina bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bošković Anđelina (2021) 'Identifikacija sojeva i analiza prisutnosti S- proteina bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {probiotici, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, S-proteini, maj\v{c}ino mlijeko}, title = {Identifikacija sojeva i analiza prisutnosti S- proteina bakterija mlije\v{c}ne kiseline izoliranih iz maj\v{c}inog mlijeka}, keyword = {probiotici, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, S-proteini, maj\v{c}ino mlijeko}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {probiotics, lactic acid bacteria, S-proteins, breast milk}, title = {Identificatin and analysis of the presence of S-layer proteins on the lactic acid bacterian isolated from mother's milk}, keyword = {probiotics, lactic acid bacteria, S-proteins, breast milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font