Pregled bibliografske jedinice broj: 1114170
Uloga probiotičkih bakterija vrste Lactobacillus casei u funkcionalnim proizvodima
Uloga probiotičkih bakterija vrste Lactobacillus casei u funkcionalnim proizvodima, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1114170 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga probiotičkih bakterija vrste Lactobacillus
casei u funkcionalnim proizvodima
(The role of probiotic bacteria of the
Lactobacillus casei species in functional products)
Autori
Ribić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2020
Stranica
27
Mentor
Leboš Pavunc, Andreja
Ključne riječi
funkcionalni proizvodi, probiotičke bakterije, Lactobacillus casei grupa
(functional products, probiotics, Lactobacillus casei group)
Sažetak
Još davne 1907. godine Metchnikoff je razvio koncept u kojem ističe da je za održavanje zdrave crijevne mikroflore potrebno uzimati proizvode koji sadrže mikroorganizme, a daljnjim istraživanjima dokazana je značajna uloga probiotičkih bakterija u svim segmentima zdravlja čovjeka. U ovom radu prikazani su povoljni zdravstveni utjecaji probiotičkih bakterija iz Lactobacillus casei grupe na različite segmente zdravlja, od djelovanja na kožne bolesti, uloge u prevenciji raka debelog crijeva i koronarne bolesti srca pa do stimulacije imunološkog sustava i prevencije razvoja urogenitalnih infekcija. Također, prikazani su funkcionalni proizvodi, hrana i napitci, za čiju fermentaciju se koriste bakterije iz Lactobacillus casei grupe koje svojim djelovanjem dodatno poboljšavaju zdravstvene učinke određenih proizvoda koji uključuju jogurt, feta sir, kefir, tarhanu, sokove od krumpira, rajčice, cikle, ananasa i kokosovu vodu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Andreja Leboš-Pavunc
(mentor)