Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1114170

Uloga probiotičkih bakterija vrste Lactobacillus casei u funkcionalnim proizvodima


Ribić, Valentina
Uloga probiotičkih bakterija vrste Lactobacillus casei u funkcionalnim proizvodima, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1114170 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga probiotičkih bakterija vrste Lactobacillus casei u funkcionalnim proizvodima
(The role of probiotic bacteria of the Lactobacillus casei species in functional products)

Autori
Ribić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2020

Stranica
27

Mentor
Leboš Pavunc, Andreja

Ključne riječi
funkcionalni proizvodi, probiotičke bakterije, Lactobacillus casei grupa
(functional products, probiotics, Lactobacillus casei group)

Sažetak
Još davne 1907. godine Metchnikoff je razvio koncept u kojem ističe da je za održavanje zdrave crijevne mikroflore potrebno uzimati proizvode koji sadrže mikroorganizme, a daljnjim istraživanjima dokazana je značajna uloga probiotičkih bakterija u svim segmentima zdravlja čovjeka. U ovom radu prikazani su povoljni zdravstveni utjecaji probiotičkih bakterija iz Lactobacillus casei grupe na različite segmente zdravlja, od djelovanja na kožne bolesti, uloge u prevenciji raka debelog crijeva i koronarne bolesti srca pa do stimulacije imunološkog sustava i prevencije razvoja urogenitalnih infekcija. Također, prikazani su funkcionalni proizvodi, hrana i napitci, za čiju fermentaciju se koriste bakterije iz Lactobacillus casei grupe koje svojim djelovanjem dodatno poboljšavaju zdravstvene učinke određenih proizvoda koji uključuju jogurt, feta sir, kefir, tarhanu, sokove od krumpira, rajčice, cikle, ananasa i kokosovu vodu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andreja Leboš-Pavunc (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ribić, Valentina
Uloga probiotičkih bakterija vrste Lactobacillus casei u funkcionalnim proizvodima, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ribić, V. (2020) 'Uloga probiotičkih bakterija vrste Lactobacillus casei u funkcionalnim proizvodima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ribi\'{c}, Valentina}, year = {2020}, pages = {27}, keywords = {funkcionalni proizvodi, probioti\v{c}ke bakterije, Lactobacillus casei grupa}, title = {Uloga probioti\v{c}kih bakterija vrste Lactobacillus casei u funkcionalnim proizvodima}, keyword = {funkcionalni proizvodi, probioti\v{c}ke bakterije, Lactobacillus casei grupa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ribi\'{c}, Valentina}, year = {2020}, pages = {27}, keywords = {functional products, probiotics, Lactobacillus casei group}, title = {The role of probiotic bacteria of the Lactobacillus casei species in functional products}, keyword = {functional products, probiotics, Lactobacillus casei group}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font