Pregled bibliografske jedinice broj: 1113565
Bučino ulje - prirodni antioksidans
Bučino ulje - prirodni antioksidans // Znanstveni skup "Varaždinsko bučino ulje"
Varaždin, Hrvatska, 2020. str. 3-3 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1113565 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bučino ulje - prirodni antioksidans
(Pumpkin seed oil - a natural antioxidant)
Autori
Valić, Srećko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Znanstveni skup "Varaždinsko bučino ulje"
/ - , 2020, 3-3
Skup
1. Znanstveni skup "Varaždinsko bučino ulje"
Mjesto i datum
Varaždin, Hrvatska, 20.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Bučino ulje ; antioksidans ; ESR ; EPR ; DPPH
(Pumpkin seed oil ; antioxidant ; ESR ; EPR ; DPPH)
Sažetak
Moderan način života i prehrane dovodi do sve učestalije pojave oksidacijskog stresa koji je jedna od bitnih karika u nastanku i razvoju niza bolesti, od manje opasnijih poremećaja do teških kardiovaskularnih i malignih bolesti. Velik broj ljudi sklon je konzumaciji raznih preparata koje na tržište izbacuju farmaceutska i prehrambena industrija i koji se plasiraju kao dodaci prehrani i deklariraju kao antioksidansi. Pravilnom se prehranom, osim u iznimnim slučajevima, unosi dovoljna količina antioksidanta u organizam. Jedan od njihovih izvora je i bučino ulje kod kojega se antioksidacijka aktivnost pripisuje uglavnom sadržaju tokoferola. Temeljna uloga antioksidanata je neutraliziranje slobodnih radikala, vrlo reaktivnih i agresivnih molekula koje nanose štetu ljudskom zdravlju. Stoga je vrlo važno koncentraciju slobodnih radikala u organizmu držati pod stalnom kontrolom. U Institutu “Ruđer Bošković” u Zgrebu, određuje se antioksidacijka aktivnost raznih prehrambenih proizvoda metodom elektornske spinske rezonancije (ESR) ; stariji naziv elektronska paramagnetska rezonancija (EPR). Ova metoda omogućuje precizno mjerenje koncentracije (broja) radikala u uzorku. Pomoću nje se prati kako koncentracija radikala pada u uzorku tijekom vremena proteklog po dodatku antioksidansa (npr. bučinog ulja). Tijekom predavanja bit će prezentirane osnove spomenute tehnike mjerenja antioksidacijke aktivnosti na primjeru bučinog ulja i ekstrakata bučinog brašna dobivenog iz bučinih sjemenki i bučine pogače. Na kraju izlaganja bit će komentirani rezultati znanstvenog rada u kojemu je proučavan utjecaj ekstrakata sjemenki buče na stanice raka prostate, raka dojke te na rast kose kod osoba koje pate od androgene alopecije (ispadanja kose).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Sveučilište u Rijeci
Profili:
Srećko Valić
(autor)