Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1113412

Utjecaj lakaze i polivinilpirolidona na kvalitetu i fenolni sastav vina Laški rizling


Čosić, Zrinka; Levaj, Branka; Banović, Mara
Utjecaj lakaze i polivinilpirolidona na kvalitetu i fenolni sastav vina Laški rizling // Glasnik Zaštite Bilja, 43 (2020), 6; 100-109 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1113412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj lakaze i polivinilpirolidona na kvalitetu i fenolni sastav vina Laški rizling
(Influence of laccase and polyvinylpyrrolidone on the quality and phenolic composition of Laški Riesling wine)

Autori
Čosić, Zrinka ; Levaj, Branka ; Banović, Mara

Izvornik
Glasnik Zaštite Bilja (0350-9664) 43 (2020), 6; 100-109

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bijelo vino, posmeđivanje vina, fenolni spojevi, lakaza, PVPP
(white wine, browning, phenolic compounds, laccase, PVPP)

Sažetak
Fenolni spojevi su poželjan sastojak vina zbog njihovog dobro poznatog pozitivnog učinka na zdravlje ljudi, međutim zbog podložnosti oksidaciji, mogu negativno utjecati na boju, stabilnost te ukupnu kvalitetu bijelih vina. Sumporni dioksid, učinkovit antioksidans koji se koristi za stabilizaciju i sprječavanje posmeđivanja, izbjegava se zbog mogućeg štetnog utjecaja na zdravlje ljudi i kvalitetu vina. Stoga se koriste i istražuju druga sredstva kao npr. polivinilpolipirolidon (PVPP) i lakaza. PVPP je sintetski polimer koji veže fenolne spojeve i time sprječava njihovu oksidaciju. Nasuprot tome, enzim lakaza katalizira oksidaciju fenolnih spojeva te ubrzava nastajanje visokomolekularnih smeđe obojenih polimera koji se uklanjaju odgovarajućim postupcima filtracije vina. Na taj način se sprječava naknadna oksidacija fenolnih spojeva te posmeđivanje i zamućenje vina. S tim u vezi cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj tretmana PVPP-om ili lakazom na fizikalno-kemijska svojstva (udjeli etanola, ukupnog ekstrakta, hlapljivih i nehlapljivih kiselina, pH-vrijednost, intenzitet boje), senzorsku kvalitetu i koncentraciju pojedinih skupina fenolnih spojeva (flavonoidi, neflavonoidi, kondenzirani tanini, leukoantocijani) bijelog vina Laški rizling. Finalizacija netretiranog (kontrolnog) vina i vina tretiranih PVPP-om odnosno lakazom provedena je ultrafiltracijom. Odabrani uvjeti tretmana, provjereni su brzim testiranjem u laboratorijskim uvjetima: aroma je u vinu ostala nepromijenjena, a masena koncentracija koloida je smanjena. Stoga su isti uvjeti tretmana primijenjeni u industrijskom mjerilu te uglavnom nisu značajno utjecali na fizikalno-kemijska svojstva, a poboljšali su senzorsku kvalitetu tretiranih vina. Smanjili su koncentracije svih skupina fenolnih spojeva i rezultirali manjim intenzitetom boje tj. svjetlijom bojom tretiranih od kontrolnog vina. Dobiveni rezultati ukazuju na prikladnost PVPP-a i lakaze u postupcima očuvanja boje i kvalitete bijelog vina Laški rizling.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (autor)

Avatar Url Mara Banović (autor)

Avatar Url Zrinka Čošić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čosić, Zrinka; Levaj, Branka; Banović, Mara
Utjecaj lakaze i polivinilpirolidona na kvalitetu i fenolni sastav vina Laški rizling // Glasnik Zaštite Bilja, 43 (2020), 6; 100-109 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Čosić, Z., Levaj, B. & Banović, M. (2020) Utjecaj lakaze i polivinilpirolidona na kvalitetu i fenolni sastav vina Laški rizling. Glasnik Zaštite Bilja, 43 (6), 100-109.
@article{article, author = {\v{C}osi\'{c}, Zrinka and Levaj, Branka and Banovi\'{c}, Mara}, year = {2020}, pages = {100-109}, keywords = {bijelo vino, posme\djivanje vina, fenolni spojevi, lakaza, PVPP}, journal = {Glasnik Za\v{s}tite Bilja}, volume = {43}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj lakaze i polivinilpirolidona na kvalitetu i fenolni sastav vina La\v{s}ki rizling}, keyword = {bijelo vino, posme\djivanje vina, fenolni spojevi, lakaza, PVPP} }
@article{article, author = {\v{C}osi\'{c}, Zrinka and Levaj, Branka and Banovi\'{c}, Mara}, year = {2020}, pages = {100-109}, keywords = {white wine, browning, phenolic compounds, laccase, PVPP}, journal = {Glasnik Za\v{s}tite Bilja}, volume = {43}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Influence of laccase and polyvinylpyrrolidone on the quality and phenolic composition of La\v{s}ki Riesling wine}, keyword = {white wine, browning, phenolic compounds, laccase, PVPP} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font