Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1112732

Utjecaj ekstrakata aromatskog bilja Dalmacije na patogene bakterije iz hrane životinjskog podrijetla


Klanac, Lucija
Utjecaj ekstrakata aromatskog bilja Dalmacije na patogene bakterije iz hrane životinjskog podrijetla, 2021., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1112732 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ekstrakata aromatskog bilja Dalmacije na patogene bakterije iz hrane životinjskog podrijetla
(The effect of Dalmatian aromatic herbs extracts on pathogenic bacteria from food of animal origin)

Autori
Klanac, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.02

Godina
2021

Stranica
35

Mentor
Zdolec, Nevijo

Ključne riječi
aromatsko i ljekovito bilje, antimikrobna aktivnost, patogene bakterije iz hrane
(aromatic herbs, antimicrobial activity, foodborne pathogens)

Sažetak
U ovom diplomskom radu cilj je bio istražiti antimikrobni potencijal alkoholnih i uljnih ekstrakata sezonskog ljekovitog i aromatičnog bilja s područja Dalmacije - bosiljka, kadulje, lavande, ružmarina i smilja. Antimikrobni potencijal procijenjen je disk difuzijskim testom prema patogenim bakterijama značajnima u sigurnosti hrane: Salmonella Infantis, ermA+ Staphylococcus haemolyticus, ermC+ Staphylococcus haemolyticus, Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica, Listeria innocua, Listeria welshimeri, Listeria ivanovii i Listeria monocytogenes. Uljni ekstrakti nisu uzrokovali inhibiciju rasta, dok su alkoholni ekstrakti pokazali učinak na devet od 14 testiranih sojeva. Najosjetljivijima su se pokazali stafilokoki i Y. enterocolitica koji su bili inhibirani svim ekstraktima. Ekstrakt ružmarina je inhibirao najširi spektar, odnosno sedam indikatorskih bakterija, a najmanje lavanda, njih troje. Ekstrakt smilja je pokazao najsnažniju inhibicijsku aktivnost u vidu najširih zona inhibicije prema ermA+ Staphylococcus haemolyticus, ermC+ Staphylococcus haemolyticus, Staphylococcus aureus. Nakon tri mjeseca pohrane, antimikrobnu aktivnost, iako oslabljenu, zadržali su ekstrakti kadulje, ružmarina i smilja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.01.2.2.03.0017 - Centar kompetencija 3LJ (CEKOM 3Lj) (Zdolec, Nevijo; Jerković, Igor; Čož-Rakovac, Rozelinda, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Klanac, Lucija
Utjecaj ekstrakata aromatskog bilja Dalmacije na patogene bakterije iz hrane životinjskog podrijetla, 2021., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Klanac, L. (2021) 'Utjecaj ekstrakata aromatskog bilja Dalmacije na patogene bakterije iz hrane životinjskog podrijetla', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Klanac, Lucija}, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {aromatsko i ljekovito bilje, antimikrobna aktivnost, patogene bakterije iz hrane}, title = {Utjecaj ekstrakata aromatskog bilja Dalmacije na patogene bakterije iz hrane \v{z}ivotinjskog podrijetla}, keyword = {aromatsko i ljekovito bilje, antimikrobna aktivnost, patogene bakterije iz hrane}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Klanac, Lucija}, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {aromatic herbs, antimicrobial activity, foodborne pathogens}, title = {The effect of Dalmatian aromatic herbs extracts on pathogenic bacteria from food of animal origin}, keyword = {aromatic herbs, antimicrobial activity, foodborne pathogens}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font