Pregled bibliografske jedinice broj: 1112732
Utjecaj ekstrakata aromatskog bilja Dalmacije na patogene bakterije iz hrane životinjskog podrijetla
Utjecaj ekstrakata aromatskog bilja Dalmacije na patogene bakterije iz hrane životinjskog podrijetla, 2021., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1112732 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ekstrakata aromatskog bilja Dalmacije na
patogene bakterije iz hrane životinjskog podrijetla
(The effect of Dalmatian aromatic herbs extracts on
pathogenic bacteria from food of animal origin)
Autori
Klanac, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.02
Godina
2021
Stranica
35
Mentor
Zdolec, Nevijo
Ključne riječi
aromatsko i ljekovito bilje, antimikrobna aktivnost, patogene bakterije iz hrane
(aromatic herbs, antimicrobial activity, foodborne pathogens)
Sažetak
U ovom diplomskom radu cilj je bio istražiti antimikrobni potencijal alkoholnih i uljnih ekstrakata sezonskog ljekovitog i aromatičnog bilja s područja Dalmacije - bosiljka, kadulje, lavande, ružmarina i smilja. Antimikrobni potencijal procijenjen je disk difuzijskim testom prema patogenim bakterijama značajnima u sigurnosti hrane: Salmonella Infantis, ermA+ Staphylococcus haemolyticus, ermC+ Staphylococcus haemolyticus, Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica, Listeria innocua, Listeria welshimeri, Listeria ivanovii i Listeria monocytogenes. Uljni ekstrakti nisu uzrokovali inhibiciju rasta, dok su alkoholni ekstrakti pokazali učinak na devet od 14 testiranih sojeva. Najosjetljivijima su se pokazali stafilokoki i Y. enterocolitica koji su bili inhibirani svim ekstraktima. Ekstrakt ružmarina je inhibirao najširi spektar, odnosno sedam indikatorskih bakterija, a najmanje lavanda, njih troje. Ekstrakt smilja je pokazao najsnažniju inhibicijsku aktivnost u vidu najširih zona inhibicije prema ermA+ Staphylococcus haemolyticus, ermC+ Staphylococcus haemolyticus, Staphylococcus aureus. Nakon tri mjeseca pohrane, antimikrobnu aktivnost, iako oslabljenu, zadržali su ekstrakti kadulje, ružmarina i smilja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.2.2.03.0017 - Centar kompetencija 3LJ (CEKOM 3Lj) (Zdolec, Nevijo; Jerković, Igor; Čož-Rakovac, Rozelinda, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(mentor)