Pregled bibliografske jedinice broj: 1110689
Stavovi i znanja djece u osnovnim školama o prehrani i zdravlju u prevenciji pretilosti
Stavovi i znanja djece u osnovnim školama o prehrani i zdravlju u prevenciji pretilosti, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilišni odjel zdravstvenih studija, Split
CROSBI ID: 1110689 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stavovi i znanja djece u osnovnim školama o
prehrani i zdravlju u prevenciji pretilosti
(Children's activities and knowledge in primary
schools on food and health in prevention of
obesity)
Autori
Buličić, Angela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel zdravstvenih studija
Mjesto
Split
Datum
15.11
Godina
2019
Stranica
53
Mentor
Orlandini, Rahela ; Ćurković, Ana
Ključne riječi
pravilna prehrana ; pretilost ; pedijatrija
(proper nutrition ; obesity ; pediatrics)
Sažetak
Uvod: Pravilna prehrana jača imunološki sustav i pridonosi zdravlju dok nepravilna prehrana može dovesti do smanjenja imuniteta, povećati osjetljivost na obolijevanje, pa čak i utjecati na smanjen tjelesni i mentalni razvoj. Nepravilna prehrana može dovesti do prekomjerne tjelesne težine i oboljenja koja su posljedica prekomjerne tjelesne težine. Cilj: Glavni cilj istraživanja bio je istražiti stavove djece u osnovnim školama o prehrani i zdravlju u prevenciji pretilosti. Specifični cilj ovog istraživanja bio je usporediti stavove i znanja učenika između dvije osnovne škole (Osnovna škola Kralja Zvonimira, Osnovna škola Majstora Radovana) te rezultate usporediti s ostalim svjetskim istraživanjima na ovu temu. Metode i ispitanici: Istraživanje je provedeno u svibnju i lipnju 2019. godine na uzorku od 160 ispitanika postupkom jednokratnog anketiranja ispitanika, učenika četvrtih, petih i šestih razreda dvije osnovne škole. Prije ispunjavanja upitnika roditelji su morali potpisati suglasnost za sudjelovanje u istraživanju. U istraživanju se koristio Modified Child Diet Questionnaire (Wilson AM i sur., 2008.) te socio-demografski upitnik koji je sastavljen u svrhu ovog istraživanja. Rezultati: Velika većina učenika četvrtih, petih i šestih razreda dviju osnovnih škola ima pozitivne stavove i znanja o prehrani. Učenici svih razreda u obje škole tijekom cijelog dana od pića najviše piju vodu (60% učenika pije vodu za vrijeme pauze ; 63, 1% je pije za vrijeme ručka i nakon škole njih 70%). Ručak jede kući 93, 1% učenika. U stavovima i znanju nema razlike između dvije škole uključene u istraživanje. Zdravije prehrambene navike imaju učenici Osnovne škole Majstora Radovana od učenika Osnovne škole Kralja Zvonimira. Učenici Osnovne škole Majstora Radovana više jedu voće (X²=4, 805 ; p=0, 028) ; manje jedu pizzu (X²=5, 552 ; p=0, 018), čokoladu (X²=5, 068 ; p=0, 024), sendviče/peciva (X²=3, 847 ; p=0, 050) te grickalice za vrijeme gledanja televizije (X²=10, 279 ; p=0, 016). Zaključak: Učenici šestih razreda osnovnih škola nemaju pozitivnije stavove i veća znanja o prehrani i zdravlju u prevenciji pretilosti od učenika četvrtih razreda osnovnih škola. Ovakav rezultat možda bismo mogli objasniti činjenicom kako su starija djeca samostalnija u odlučivanju o prehrani i sklonija utjecaju vršnjaka, što bi mogla biti podloga za neka nova detaljnija istraživanja ove tematike.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel zdravstvenih studija
Profili:
Ana Ćurković
(mentor)