Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1109905

Utjecaj zadrugarstva na ekonomičnost proizvodnje djevičanskog maslinovog ulja


Gregov, Marija
Utjecaj zadrugarstva na ekonomičnost proizvodnje djevičanskog maslinovog ulja, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1109905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj zadrugarstva na ekonomičnost proizvodnje djevičanskog maslinovog ulja
(The influence of cooperatives on the economy of production of virgin olive oil)

Autori
Gregov, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2018

Stranica
27

Mentor
Kraljić, Klara

Ključne riječi
Djevičansko maslinovo ulje ; Ekonomičnost ; Zadrugarstvo
(cooperatives ; economy ; virgin olive oil)

Sažetak
Djevičansko maslinovo ulje nutritivno je visokovrijedna namirnica koja postiže visoku cijenu na tržištu. No zbog visoke cijene proizvodnje ulja (visoki troškovi proizvodnje sirovine, sezonska priroda posla te vrlo visoka ulaganja u tehnologiju prerade), dobit proizvođača je ograničena. Stoga se javlja potreba za što racionalnijim i štedljivijim korištenjem resursa, a u tome bi zadruga mogla biti rješenje. Cilj ovog rada je istražiti prednosti i nedostatke zadrugarstva te njegov utjecaj na ekonomičnost same proizvodnje djevičanskog maslinovog ulja. Kako bi se osigurali uvjeti za mogućnost smanjenja troškova proizvodnje, potrebno je pravilno iskoristiti prednosti tehnologije, zadružnog poslovanja te utjecaja menadžmenta i marketinga. Time bi ekonomičnost porasla, a proizvođač bi ostvario veću dobit i bio kompetitivniji na tržištu. Zadruga predstavlja stabilno i dugoročno poslovanje što su prepoznali najveći svjetski proizvođači djevičanskog maslinovog ulja Španjolska, Italija i Grčka koji uz uspješno zadružno poslovanje doprinose i razvoju društva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Gregov (autor)

Avatar Url Klara Kraljić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Gregov, Marija
Utjecaj zadrugarstva na ekonomičnost proizvodnje djevičanskog maslinovog ulja, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gregov, M. (2018) 'Utjecaj zadrugarstva na ekonomičnost proizvodnje djevičanskog maslinovog ulja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gregov, Marija}, year = {2018}, pages = {27}, keywords = {Djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, Ekonomi\v{c}nost, Zadrugarstvo}, title = {Utjecaj zadrugarstva na ekonomi\v{c}nost proizvodnje djevi\v{c}anskog maslinovog ulja}, keyword = {Djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, Ekonomi\v{c}nost, Zadrugarstvo}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gregov, Marija}, year = {2018}, pages = {27}, keywords = {cooperatives, economy, virgin olive oil}, title = {The influence of cooperatives on the economy of production of virgin olive oil}, keyword = {cooperatives, economy, virgin olive oil}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font