Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1109901

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na enzimsku aktivnost i tehnološka svojstva pšeničnih posija


Gregov, Marija
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na enzimsku aktivnost i tehnološka svojstva pšeničnih posija, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1109901 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na enzimsku aktivnost i tehnološka svojstva pšeničnih posija
(The influence of high-intensity ultrasound treatment on enzyme activity and technological properties of wheat bran)

Autori
Gregov, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.02

Godina
2020

Stranica
55

Mentor
Novotni, Dubravka

Ključne riječi
Pšenične posije ; Ultrazvuk visokog intenziteta ; Tehnološka svojstva ; Aktivnost enzima
(wheat bran ; high-intensity ultrasound ; processing properties ; enzyme activity)

Sažetak
Zbog visokog udjela prehrambenih vlakana i bioaktivnih tvari, pšenične posije predstavljaju koristan nusproizvod prehrambene industrije koji doprinosi boljem zdravlju čovjeka. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta (UVI) na enzimsku aktivnost i tehnološka svojstva pšeničnih posija. Utvrđeno je kako tretman posija UVI smanjuje aktivnost njihovih enzima (polifenol oksidaze, peroksidaze i lipaze) ovisno o udjelu posija u vodenoj suspenziji (15 g vs. 30 g u 100 mL vode). Ultrazvukom obrađene posije, dodane u pšenično brašno, manje narušavaju njegova tehnološka svojstva u odnosu na nativne posije, i to: sposobnost stvaranja glutenske mreže na Glutopeaku i želatinizirajuća svojstva (viskoznost) na mikroviskoamilografu. Posije tretirane UVI povećavaju tvrdoću, gumenost i rezilijenciju krušnog tijesta, dok elastičnost i kohezivnost ostaju nepromijenjeni. Odgođena fermentacija (48 h) smanjuje negativne promjene na tijestu izazvane tretmanom posija. Specifični volumen, oblik, čvrstoća sredine, svjetlina (L*) i intenzitet crvenila (a*) ne ovise o tretmanu, dok se intenzitet žute boje (b*) sredine kruha povećao. Ultrazvučna obrada posija doprinosi njihovoj stabilnosti uspješnom inaktivacijom enzima te poboljšava pojedina tehnološka svojstva čime bi se omogućila veća primjenjivost posija u pekarskoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Gregov (autor)

Avatar Url Dubravka Novotni (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Gregov, Marija
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na enzimsku aktivnost i tehnološka svojstva pšeničnih posija, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gregov, M. (2020) 'Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na enzimsku aktivnost i tehnološka svojstva pšeničnih posija', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gregov, Marija}, year = {2020}, pages = {55}, keywords = {P\v{s}eni\v{c}ne posije, Ultrazvuk visokog intenziteta, Tehnolo\v{s}ka svojstva, Aktivnost enzima}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na enzimsku aktivnost i tehnolo\v{s}ka svojstva p\v{s}eni\v{c}nih posija}, keyword = {P\v{s}eni\v{c}ne posije, Ultrazvuk visokog intenziteta, Tehnolo\v{s}ka svojstva, Aktivnost enzima}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gregov, Marija}, year = {2020}, pages = {55}, keywords = {wheat bran, high-intensity ultrasound, processing properties, enzyme activity}, title = {The influence of high-intensity ultrasound treatment on enzyme activity and technological properties of wheat bran}, keyword = {wheat bran, high-intensity ultrasound, processing properties, enzyme activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font