Pregled bibliografske jedinice broj: 1108901
Proizvodnja vina od jabuke
Proizvodnja vina od jabuke, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1108901 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja vina od jabuke
(The production of apple wine)
Autori
Šagovac, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.09
Godina
2018
Stranica
27
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
voćno vino ; proizvodnja ; jabuke ; sorta
(fruit wine ; production ; apples ; sort)
Sažetak
U ovom završnom radu je obrađena tema proizvodnje vina od jabuke ili „sajdera“ (eng. cider) koji pripada skupini voćnih vina. Riječ cider potječe od starofrancuske riječi cidre (piće od jabuka ili krušaka) inačice riječi csidre nastale od latinske riječi sicera. Tehnološki postupak proizvodnje vina od jabuke se znatno razlikuje od proizvodnje drugih vrsta vina. Također, vrlo je bitna sorta jabuke za spravljanje jabučnog vina jer nije svaka sorta jabuke pogodna za njegovu proizvodnju. Sorte jabuka prikladne za proizvodnju vina od jabuke klasificirane su prema kiselosti, fenolnom sastavu (taninima), te sadržaju šećera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija