Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1107349

Određivanje ohratoksina A u bijelom i crnom vinu


Bošnir, Jasna; Melnjak, Matija; Prskalo, Ivana; Lasić, Dario; Barušić, Lidija; Jurak, Gordana; Baričević, Lidija; Racz, Aleksandar; Vasiljev, Vanja; Rukavina, Tomislav
Određivanje ohratoksina A u bijelom i crnom vinu // Medica Jadertina, 50 (2020), 4; 277-283 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1107349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje ohratoksina A u bijelom i crnom vinu
(Determination of ochratoxin A in white and red wine)

Autori
Bošnir, Jasna ; Melnjak, Matija ; Prskalo, Ivana ; Lasić, Dario ; Barušić, Lidija ; Jurak, Gordana ; Baričević, Lidija ; Racz, Aleksandar ; Vasiljev, Vanja ; Rukavina, Tomislav

Izvornik
Medica Jadertina (0351-0093) 50 (2020), 4; 277-283

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
mikotoksini ; plijesni ; ohratoksin A ; bijelo vino ; crno vino ; ELISA
(mycotoxins ; molds ; ochratoxin A ; white wine ; red wine ; ELISA)

Sažetak
Mikotoksini su sekundarni produkti plijesni i vrlo česti kontaminanti hrane. Najčešće su njima kontaminirane žitarice, ali istraživanja ukazuju na to da i druge vrste namirnica mogu biti kontaminirane mikotoksinima. Vino je namirnica koja je najčešće kontaminirana ohratoksinom A (OTA), koji nastaje kao produkt plijesni nastale na grožđu ili kasnije tijekom njegove prerade, a kao i većina drugih mikotoksina, štetno utječe na zdravlje ljudi i životinja, te se njihova prisutnost u hrani redovito provjerava. U ovome radu analizirali smo bijela i crna vina iz podregije koprivničko-đurđevačkog vinogorja na prisutnost ohratoksina A kojeg sintetiziraju plijesni iz skupine Aspergillus ochraceus i Penicillium viridicatum. Kao članica Europske Unije, Hrvatska je prihvatila Uredbu 1881/2006 o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani koja jednoznačno utvrđuje najviše dopuštene koncentracije ohratoksina A u određenim vrstama hrane, uključujući i vino. Ukupno je analizirano 34 uzorka vina, 19 bijelih vina i 15 uzoraka crnih vina. Vrijednosti OTA kretale su se u rasponu od 0, 269 do 1, 696 g/L za bijelo vino i od 0, 254 do 0, 565 g/L za crno vino. Nakon izolacije, kvantifikacija ohratoksina A iz vina provedena je imunoenzimskom tehnikom ELISA. Sve dobivene vrijednosti ohratoksina A u analiziranim uzorcima vina niže su od najveće dozvoljene količine koja iznosi 2 g/L, te su ocijenjena sukladnim i prihvatljivim za konzumaciju. Obzirom na dobivene rezultate može se zaključiti da je evidentna prisutnost ohratoksina A u vinima, te je neophodno kontinuirao pratiti njegove vrijednosti u vinima na tržištu, a sve u svrhu zaštite zdravlja potrošača

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar",
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bošnir, Jasna; Melnjak, Matija; Prskalo, Ivana; Lasić, Dario; Barušić, Lidija; Jurak, Gordana; Baričević, Lidija; Racz, Aleksandar; Vasiljev, Vanja; Rukavina, Tomislav
Određivanje ohratoksina A u bijelom i crnom vinu // Medica Jadertina, 50 (2020), 4; 277-283 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Bošnir, J., Melnjak, M., Prskalo, I., Lasić, D., Barušić, L., Jurak, G., Baričević, L., Racz, A., Vasiljev, V. & Rukavina, T. (2020) Određivanje ohratoksina A u bijelom i crnom vinu. Medica Jadertina, 50 (4), 277-283.
@article{article, author = {Bo\v{s}nir, Jasna and Melnjak, Matija and Prskalo, Ivana and Lasi\'{c}, Dario and Baru\v{s}i\'{c}, Lidija and Jurak, Gordana and Bari\v{c}evi\'{c}, Lidija and Racz, Aleksandar and Vasiljev, Vanja and Rukavina, Tomislav}, year = {2020}, pages = {277-283}, keywords = {mikotoksini, plijesni, ohratoksin A, bijelo vino, crno vino, ELISA}, journal = {Medica Jadertina}, volume = {50}, number = {4}, issn = {0351-0093}, title = {Odre\djivanje ohratoksina A u bijelom i crnom vinu}, keyword = {mikotoksini, plijesni, ohratoksin A, bijelo vino, crno vino, ELISA} }
@article{article, author = {Bo\v{s}nir, Jasna and Melnjak, Matija and Prskalo, Ivana and Lasi\'{c}, Dario and Baru\v{s}i\'{c}, Lidija and Jurak, Gordana and Bari\v{c}evi\'{c}, Lidija and Racz, Aleksandar and Vasiljev, Vanja and Rukavina, Tomislav}, year = {2020}, pages = {277-283}, keywords = {mycotoxins, molds, ochratoxin A, white wine, red wine, ELISA}, journal = {Medica Jadertina}, volume = {50}, number = {4}, issn = {0351-0093}, title = {Determination of ochratoxin A in white and red wine}, keyword = {mycotoxins, molds, ochratoxin A, white wine, red wine, ELISA} }

Časopis indeksira:


  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font