Pregled bibliografske jedinice broj: 1107349
Određivanje ohratoksina A u bijelom i crnom vinu
Određivanje ohratoksina A u bijelom i crnom vinu // Medica Jadertina, 50 (2020), 4; 277-283 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1107349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje ohratoksina A u bijelom i crnom vinu
(Determination of ochratoxin A in white and red wine)
Autori
Bošnir, Jasna ; Melnjak, Matija ; Prskalo, Ivana ; Lasić, Dario ; Barušić, Lidija ; Jurak, Gordana ; Baričević, Lidija ; Racz, Aleksandar ; Vasiljev, Vanja ; Rukavina, Tomislav
Izvornik
Medica Jadertina (0351-0093) 50
(2020), 4;
277-283
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
mikotoksini ; plijesni ; ohratoksin A ; bijelo vino ; crno vino ; ELISA
(mycotoxins ; molds ; ochratoxin A ; white wine ; red wine ; ELISA)
Sažetak
Mikotoksini su sekundarni produkti plijesni i vrlo česti kontaminanti hrane. Najčešće su njima kontaminirane žitarice, ali istraživanja ukazuju na to da i druge vrste namirnica mogu biti kontaminirane mikotoksinima. Vino je namirnica koja je najčešće kontaminirana ohratoksinom A (OTA), koji nastaje kao produkt plijesni nastale na grožđu ili kasnije tijekom njegove prerade, a kao i većina drugih mikotoksina, štetno utječe na zdravlje ljudi i životinja, te se njihova prisutnost u hrani redovito provjerava. U ovome radu analizirali smo bijela i crna vina iz podregije koprivničko-đurđevačkog vinogorja na prisutnost ohratoksina A kojeg sintetiziraju plijesni iz skupine Aspergillus ochraceus i Penicillium viridicatum. Kao članica Europske Unije, Hrvatska je prihvatila Uredbu 1881/2006 o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani koja jednoznačno utvrđuje najviše dopuštene koncentracije ohratoksina A u određenim vrstama hrane, uključujući i vino. Ukupno je analizirano 34 uzorka vina, 19 bijelih vina i 15 uzoraka crnih vina. Vrijednosti OTA kretale su se u rasponu od 0, 269 do 1, 696 g/L za bijelo vino i od 0, 254 do 0, 565 g/L za crno vino. Nakon izolacije, kvantifikacija ohratoksina A iz vina provedena je imunoenzimskom tehnikom ELISA. Sve dobivene vrijednosti ohratoksina A u analiziranim uzorcima vina niže su od najveće dozvoljene količine koja iznosi 2 g/L, te su ocijenjena sukladnim i prihvatljivim za konzumaciju. Obzirom na dobivene rezultate može se zaključiti da je evidentna prisutnost ohratoksina A u vinima, te je neophodno kontinuirao pratiti njegove vrijednosti u vinima na tržištu, a sve u svrhu zaštite zdravlja potrošača
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar",
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Profili:
Lidija Barušić
(autor)
Ivana Prskalo
(autor)
Tomislav Rukavina
(autor)
Aleksandar Racz
(autor)
Gordana Jurak
(autor)
Vanja Vasiljev
(autor)
Dario Lasić
(autor)
Jasna Bošnir
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus