Pregled bibliografske jedinice broj: 1107250
Biološke i biokemijske karakteristike ekotipova belog luka
Biološke i biokemijske karakteristike ekotipova belog luka // Savremena poljoprivreda, 47 (1997), 5-6; 137-141 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1107250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološke i biokemijske karakteristike ekotipova
belog luka
(Biological and biochemical characteristic of
garlic ecotypes)
Autori
Đurovka, MIhal ; Kevrešan, Slavko ; Tomčić, Marina ; Kandrač, Julije
Izvornik
Savremena poljoprivreda (0350-1205) 47
(1997), 5-6;
137-141
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
beli luk, morfologija, hemijske osobine
(garlic, morphology, chemical properties)
Sažetak
Beli luk (Allium sativum L.) je tradicionalna povrtarska vrsta u Jugoslaviji sa velikim brojem ekotipova. Biološke specifičnosti i vegetativan način razmnožavanja utiču na uspešnost gajenja i mogućnost očuvanja genofonda ove vrste. Značaj vrste u ishrani, farmaceutskoj i prerađivačkoj industriji i potreba za karakterizacijom različitih ekotipova bili su cilj za prikupljanje i rad sa 10 ekotipova. U proseku masa ozimih ekotipova je za oko 41% veća od mase prolećnih. Čenovi ozimih ekotipova imaju takođe veći sadržaj suve materije. Sadržaj ukupnih redukujućih šećera varirao je od 17, 6 - 22, 5 %, magnezijuma 25, 35 - 41, 87 mg, Cu 1, 60 - 2, 77 mg, Fe 2, 15- 3, 96 mg i Co 0, 28 - 0, 51 mg. To ukazuje na značajan uticaj ekoloških činilaca na biološke i proizvodne karakteristike ekotipova belog luka. O toj činjenici se mora voditi računa pri reprodukciji i čuvanju uzoraka u Banci biljnih gena.
Izvorni jezik
Ostalo
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)