Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1106185

Vitamin D


Banovac, Anamarija
Vitamin D, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, Split


CROSBI ID: 1106185 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vitamin D

Autori
Banovac, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu

Mjesto
Split

Datum
18.09

Godina
2020

Stranica
22

Mentor
Bučević Popović, Viljemka

Ključne riječi
vitamin D, ergokalciferol, kolekalciferol, suplementacija
(vitamin D, ergocalciferol, colecalciferol, supplementation)

Sažetak
Vitamin D pripada skupini vitamina topljivih u mastima. U organizam se unosi putem malobrojnih namirnica koje sadrže vitamin D, dodacima prehrani ili putem sunčevih zraka koje pokreću endogenu sintezu u jetri i bubregu. Nalazimo ga u dva važna oblika: vitamin D2 (ergokalciferol) i D3 (kolekalciferol). Vitamin D je u organizmu inertan dok ne prođe dvije hidroksilacije u jetri i bubregu te postane biološki aktivan. Vitamin D najčešće povezujemo sa zdravljem kostiju i sprječavanjem razvitka osteomalacije i rahitisa. Važna spoznaja je da je gen za vitamin D eksprimiran u živim stanicama, a oko 3% ljudskog genoma je pod njegovom kontrolom. Stoga novija istraživanja ukazuju na povoljan utjecaj vitamina D na imunološki i kardiovaskularni sustav te prevenciju autoimunih i zloćudnih bolesti. Povećana javna svijest o zdravstvenim blagodatima vezanim za vitamin D može povećati rizik od toksičnih učinaka uslijed samostalne primjene vitamina u dozama većim od preporučenih za dob i tjelesnu težinu. Meso masne ribe poput tune, skuše i lososa te ulja riblje jetre su među najbogatijim izvorima vitamina D. Male količine se nalaze u siru, goveđoj jetri i žumanjku. Neke gljive također osiguravaju vitamin D u raznim količinama. Također, komercijalno je dostupan u različitim oblicima uključujući kapsule topljive u vodi i ulju, koncentrate, tablete, gume za žvakanje, sprejeve, injekcije te oralne kapi koje su jedini prihvatljivi oblik doziranja za dojenčad. Za djecu stariju od 1 godine i odrasle osobe do 70 godina preporučen je dnevni unos 600 IU vitamina D dnevno, a za osobe starije od 70 godina preporuča se dnevni unos od 800 IU na dan. Za dojenčad je preporučen dnevni unos od 400 IU na dan.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Viljemka Bučević Popović (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Banovac, Anamarija
Vitamin D, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, Split
Banovac, A. (2020) 'Vitamin D', diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Banovac, Anamarija}, year = {2020}, pages = {22}, keywords = {vitamin D, ergokalciferol, kolekalciferol, suplementacija}, title = {Vitamin D}, keyword = {vitamin D, ergokalciferol, kolekalciferol, suplementacija}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Banovac, Anamarija}, year = {2020}, pages = {22}, keywords = {vitamin D, ergocalciferol, colecalciferol, supplementation}, title = {Vitamin D}, keyword = {vitamin D, ergocalciferol, colecalciferol, supplementation}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font