Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1105699

Pravilna prehrana kod celijakije


Blažičko, Iris
Pravilna prehrana kod celijakije, 2019., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1105699 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pravilna prehrana kod celijakije
(Proper nutrition in celiac disease)

Autori
Blažičko, Iris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.12

Godina
2019

Stranica
43

Mentor
Vujić, Lovorka

Ključne riječi
Celijakija, bezglutenska prehrana, gluten
(Celiac disease, gluten-free diet, gluten)

Sažetak
Celijakija je autoimuna bolest koja zahvaća otprilike 1% svjetske populacije. Razvija se kod genetski predisponiranih osoba, kod kojih ingestija glutena uzrokuje oštećenje sluznice tankog crijeva, kroničnu upalu i malapsorpciju. Stoga oboljeli od celijakije često imaju manjak esencijalnih nutrijenata nužnih za pravilno funkcioniranje organizma. Tome dodatno doprinosi doživotna konzumacija isključivo bezglutenskih namirnica kao jedini način liječenja oboljelih s obzirom da su takve namirnice često siromašne prehrambenim vlaknima, mineralima i vitamina što se posebice odnosi na željezo i kalcij, te folnu kiselinu, vitamin D i ostale vitamine B skupine. Također, bezglutenske namirnice sadrže više lipida i ugljikohidrata zbog čega imaju višu kalorijsku vrijednost i viši glikemijski indeks što povećava rizik od pretilosti. Postojanje čitavog niza dugoročnih zdravstvenih posljedica neliječene celijakije poput osteoporoze, neuroloških poremećaja te razvoja drugih autoimunih bolesti kao što su dijabetes tip 1 i multipla skleroza ukazuje na važnost kako pravovremene dijagnoze tako i adekvatne prilagodbe prehrane. Stoga je u ovom radu dan pregled najnovijih saznanja o bezglutenskoj prehrani, njezinoj nužnosti kod oboljelih, kao i nedostacima uz naglasak na pravilan odabir nutritivno bogatih bezglutenskih namirnica. U svrhu dostupnosti bezglutenskih proizvoda visoke nutritivne kvalitete prehrambena industrija koristi se raznim tehnologijama obrade namirnica te obogaćivanjem deficitarnim nutrijentima što uključuje upotrebu pseudožitarica, kiselog tijesta, kao i uklanjanje glutena iz hrane te genetički inženjering pšenice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lovorka Vujić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Blažičko, Iris
Pravilna prehrana kod celijakije, 2019., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Blažičko, I. (2019) 'Pravilna prehrana kod celijakije', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}i\v{c}ko, Iris}, year = {2019}, pages = {43}, keywords = {Celijakija, bezglutenska prehrana, gluten}, title = {Pravilna prehrana kod celijakije}, keyword = {Celijakija, bezglutenska prehrana, gluten}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}i\v{c}ko, Iris}, year = {2019}, pages = {43}, keywords = {Celiac disease, gluten-free diet, gluten}, title = {Proper nutrition in celiac disease}, keyword = {Celiac disease, gluten-free diet, gluten}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font