Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1103600

BIOLOŠKA AKTIVNOST GROŽĐANIH POLIFENOLA IN VITRO


Ljubanović, Iva
BIOLOŠKA AKTIVNOST GROŽĐANIH POLIFENOLA IN VITRO, 2020., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet Osiijek, Osijek


CROSBI ID: 1103600 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
BIOLOŠKA AKTIVNOST GROŽĐANIH POLIFENOLA IN VITRO
(BIOLOGICAL ACTIVITY OF GRAPE POLYPHENOLS IN VITRO)

Autori
Ljubanović, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet Osiijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.07

Godina
2020

Stranica
42

Mentor
Mišković Špoljarić, Katarina

Ključne riječi
grožđe, polifenoli, kultura stanica, citotoksičnost, apsorpcija
(grapes, polyphenols, cell culture, cytotoxicity, absorption)

Sažetak
Cilj istraživanja: Cilj istraživanja je ispitati biološku aktivnost tropa grožđa na Caco-2 i SW 620 staničnim linijama usporedbom 2D i 3D modela. Također, cilj je ispitati i antioksidativni kapacitet grožđanog tropa te apsorpciju polifenolnih komponenti. Materijali i metode: Ispitan je citotoksičan učinak grožđanog tropa ( 0, 02 – 0, 5 mg/mL) na dvije humane stanične linije (Caco-2 i SW 620) kultivirane in vitro. Citotoksičan učinak tropa grožđa testiran je primjenom MTT testa na 2D i 3D modelu. Spektrofotometrijski je određen antioksidativni kapacitet nakon izlaganja UV (20 minuta). Nakon 20 dana uspostavljen je Caco-2 model. Apsorpcija je praćena tijekom 60 minuta. Polifenolne komponente su identificirane i kvantificirane HPLC metodom. Rezultati: Tropi grožđa koncentracije 0, 5 mg/mL imaju najznačajniji citotoksičan učinak na Caco-2 i SW 620 stanične linije. Utvrđena je statistički značajna razlika između 2D i 3D modela ispitivanja citotoksičnog efekta tropa grožđa (P<0, 05). Bolja učinkovitost se postiže primjenom 2D modela staničnog uzgoja. Nije izmjereno povećanje ukupnog antioksidativnog kapaciteta u prisutnosti grožđanog tropa, već je došlo do smanjenja ukupne antioksidativne aktivnosti na obje stanične linije nakon izlagana UV tretmanu. HPLC analizom je utvrđena prisutnost 8 polifenolnih komponenti pri čemu je najzastupljeniji katehin. Vrijeme apsorpcije za resveratrol je 30 minuta, dok se preostale komponente apsorbiraju kroz 45 minuta. Bijeli trop (GT-5) sadrži najveće koncentracije izmjerenih polifenolnih komponenti. Zaključak: Citotoksični učinak tropa grožđa ovisan je o koncentraciji i staničnom modelu proučavanja. Polifenolni sastav tropa grožđa razlikuje se ovisno o sorti grožđa iz koje su ekstrahirani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Ljubanović, Iva
BIOLOŠKA AKTIVNOST GROŽĐANIH POLIFENOLA IN VITRO, 2020., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet Osiijek, Osijek
Ljubanović, I. (2020) 'BIOLOŠKA AKTIVNOST GROŽĐANIH POLIFENOLA IN VITRO', diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet Osiijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ljubanovi\'{c}, Iva}, year = {2020}, pages = {42}, keywords = {gro\v{z}\dje, polifenoli, kultura stanica, citotoksi\v{c}nost, apsorpcija}, title = {BIOLO\v{S}KA AKTIVNOST GRO\v{Z}\DJANIH POLIFENOLA IN VITRO}, keyword = {gro\v{z}\dje, polifenoli, kultura stanica, citotoksi\v{c}nost, apsorpcija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ljubanovi\'{c}, Iva}, year = {2020}, pages = {42}, keywords = {grapes, polyphenols, cell culture, cytotoxicity, absorption}, title = {BIOLOGICAL ACTIVITY OF GRAPE POLYPHENOLS IN VITRO}, keyword = {grapes, polyphenols, cell culture, cytotoxicity, absorption}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font