Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1103418

ODREĐIVANJE KATALITIČKE AKTIVNOSTI SALIVARNE ALFA AMILAZE IN VITRO


Ruška, Matej
ODREĐIVANJE KATALITIČKE AKTIVNOSTI SALIVARNE ALFA AMILAZE IN VITRO, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet Osiijek, Osijek


CROSBI ID: 1103418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODREĐIVANJE KATALITIČKE AKTIVNOSTI SALIVARNE ALFA AMILAZE IN VITRO
(DETERMINATION OF THE CATALYTIC ACTIVITY OF SALIVARY ALPHA AMYLASE IN VITRO)

Autori
Ruška, Matej

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Medicinski fakultet Osiijek

Mjesto
Osijek

Datum
21.09

Godina
2020

Stranica
24

Mentor
Mišković Špoljarić, Katarina

Ključne riječi
salivarna α – amilaza, metoda po Bernfeldu, enzimska aktivnost
(α – amylase, Bernfeld method, enzymatic activity)

Sažetak
CILJ ISTRAŽIVANJA: Odrediti aktivnost salivarne alfa amilaze proizašle iz različitih proizvodnih serija in vitro. MATERIJALI I METODE: Analizirana je aktivnost dva uzorka alfa-amilaze kupljene komercionalnim putem. Korištena alfa – amilaza (ptijalin) kupljena je od tvrtke Sigma Aldrich. Pripremile su se otopine: natrij - fosfatni pufer, škrobna otopina, DNS reagens i maltozni standard koristeći sljedeće kemikalije : škrob, D - maltoza monohidrat, 3, 5-dinitrosalicilna kiselina, natrijev klorid, natrij- hidroksid i kalij-natrij-tartarat-4-hidrat. Za određivanje salivarne α – amilaze korištena je modificirana metoda Bernfelda koja se temelji na svojstvu maltoze da reducira 3, 5- dinitrosalicilnu kiselinu i stvara narančasto – crvenu otopinu. Intenzitet promjene boje proporcionalan je nastaloj maltozi. REZULTATI: Neparametrijskim Mann-Whitney U testom za dva nezavisna uzorka utvrđeno je da nema statistički značajne razlike između u enzimskoj aktivnosti između ove dvije salivarne alfa amilaze proizašle iz različitih proizvodnih serija in vitro. ZAKLJUČAK: Provedenim istraživanjem dolazimo do zaključka da su obadvije serije analizirane α – amilaze jednako učinkovite te da nema značajne statističe razlike u njihovoj enzimskoj aktivnosti

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Ruška, Matej
ODREĐIVANJE KATALITIČKE AKTIVNOSTI SALIVARNE ALFA AMILAZE IN VITRO, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet Osiijek, Osijek
Ruška, M. (2020) 'ODREĐIVANJE KATALITIČKE AKTIVNOSTI SALIVARNE ALFA AMILAZE IN VITRO', diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet Osiijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ru\v{s}ka, Matej}, year = {2020}, pages = {24}, keywords = {salivarna α – amilaza, metoda po Bernfeldu, enzimska aktivnost}, title = {ODRE\DJIVANJE KATALITI\v{C}KE AKTIVNOSTI SALIVARNE ALFA AMILAZE IN VITRO}, keyword = {salivarna α – amilaza, metoda po Bernfeldu, enzimska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ru\v{s}ka, Matej}, year = {2020}, pages = {24}, keywords = {α – amylase, Bernfeld method, enzymatic activity}, title = {DETERMINATION OF THE CATALYTIC ACTIVITY OF SALIVARY ALPHA AMYLASE IN VITRO}, keyword = {α – amylase, Bernfeld method, enzymatic activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font