Pregled bibliografske jedinice broj: 1103418
ODREĐIVANJE KATALITIČKE AKTIVNOSTI SALIVARNE ALFA AMILAZE IN VITRO
ODREĐIVANJE KATALITIČKE AKTIVNOSTI SALIVARNE ALFA AMILAZE IN VITRO, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet Osiijek, Osijek
CROSBI ID: 1103418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE KATALITIČKE AKTIVNOSTI SALIVARNE ALFA AMILAZE IN VITRO
(DETERMINATION OF THE CATALYTIC ACTIVITY OF SALIVARY ALPHA AMYLASE IN VITRO)
Autori
Ruška, Matej
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet Osiijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.09
Godina
2020
Stranica
24
Mentor
Mišković Špoljarić, Katarina
Ključne riječi
salivarna α – amilaza, metoda po Bernfeldu, enzimska aktivnost
(α – amylase, Bernfeld method, enzymatic activity)
Sažetak
CILJ ISTRAŽIVANJA: Odrediti aktivnost salivarne alfa amilaze proizašle iz različitih proizvodnih serija in vitro. MATERIJALI I METODE: Analizirana je aktivnost dva uzorka alfa-amilaze kupljene komercionalnim putem. Korištena alfa – amilaza (ptijalin) kupljena je od tvrtke Sigma Aldrich. Pripremile su se otopine: natrij - fosfatni pufer, škrobna otopina, DNS reagens i maltozni standard koristeći sljedeće kemikalije : škrob, D - maltoza monohidrat, 3, 5-dinitrosalicilna kiselina, natrijev klorid, natrij- hidroksid i kalij-natrij-tartarat-4-hidrat. Za određivanje salivarne α – amilaze korištena je modificirana metoda Bernfelda koja se temelji na svojstvu maltoze da reducira 3, 5- dinitrosalicilnu kiselinu i stvara narančasto – crvenu otopinu. Intenzitet promjene boje proporcionalan je nastaloj maltozi. REZULTATI: Neparametrijskim Mann-Whitney U testom za dva nezavisna uzorka utvrđeno je da nema statistički značajne razlike između u enzimskoj aktivnosti između ove dvije salivarne alfa amilaze proizašle iz različitih proizvodnih serija in vitro. ZAKLJUČAK: Provedenim istraživanjem dolazimo do zaključka da su obadvije serije analizirane α – amilaze jednako učinkovite te da nema značajne statističe razlike u njihovoj enzimskoj aktivnosti
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek
Profili:
Katarina Mišković Špoljarić (mentor)