Pregled bibliografske jedinice broj: 1103247
Bistrica - šljiva koja nestaje
Bistrica - šljiva koja nestaje // Zrinska gora regionalni park prirode / Bučar, Mato (ur.).
Petrinja: Udruga Zrinska gora, 2020. str. 254-260
CROSBI ID: 1103247 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bistrica - šljiva koja nestaje
(Bistrica - a plum that disappears)
Autori
Rakasović, Stjepan ; Franić, Zdenko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Zrinska gora regionalni park prirode
Urednik/ci
Bučar, Mato
Izdavač
Udruga Zrinska gora
Grad
Petrinja
Godina
2020
Raspon stranica
254-260
ISBN
978-953-48857-0-3
Ključne riječi
šljivik, brendiranje, tradicionalni proizvodi, ekološka proizvodnja
(plum orchard, branding, traditional products, organic production)
Sažetak
U radu je prikazano stanje šljivarstva na Banovini koja je nekad bila posebno poznata po šljivi bistrici, sorti kombiniranih svojstava. Bistrica se koristila svježa za jelo, za proizvodnju rakije, sušenje te izradu tradicijskih slastica kao što je ošep čiji je proces proizvodnje ukratko opisan. Iako Banovina ima idealne okolišne uvjete za uzgoj bistrice, ona je danas neopravdano zanemarena, a šljivici koje je napao virus šarke zapušteni su i bolesni. Prije II. svjetskog rata šljiva bistrica na Banovini je imala prosječne prinose od oko 70 kg po stablu te je bila vrlo važan poljoprivredni proizvod. Međutim, već sredinom XX. stoljeća prosječan prinos pada na ispod 20 kg po stablu. Raspravljene su konkretne mjere vezane za mogućnost reintrodukcije šljive bistrice na Banovinu što bi zahtijevalo dugogodišnji sustavni rad. U tom su kontekstu prikazani najnoviji primjeri dobre prakse uzgoja novih šljivika šljive bistrice u ekološkoj zoni Klinac. S obzirom na dokumentiranu tradiciju proizvodnje bistrice na Banovini, banska šljiva bistrica ima sve preduvjete za dobivanje EU zaštićene oznake izvornosti (ZOI) ili zaštićene oznake zemljopisnoga podrijetla (ZOZP) Tradicijski proizvodi, kao što je ošep, potencijalni su kandidati za oznaku zajamčeno tradicionalnoga specijaliteta (ZTS).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Povijest
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Profili:
Zdenko Franić
(autor)