Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1100440

Određivanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u konzumnim jajima primjenom plinske kormatografije


Dornjak, Luka
Određivanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u konzumnim jajima primjenom plinske kormatografije, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek


CROSBI ID: 1100440 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u konzumnim jajima primjenom plinske kormatografije
(Determination of omega-3 fatty acid content in eggs using gas chromatography)

Autori
Dornjak, Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
17.09

Godina
2018

Stranica
34

Mentor
Galović, Olivera

Ključne riječi
profil masnih kiselina, omega-3 masne kiseline, jaja, funkcionalna hrana, zdravlje ljudi
(fatty acids profile, omega-3 fatty acids, eggs, functional foods, human health)

Sažetak
Jaja se smatraju koncentriranim izvorom hranjivih tvari. U sastavu jaja možemo naći proteine, masti, nezasićene masne kiseline, dobar su izvor vitamina A, D, E i K, a nalazimo i željezo i fosfor. Obogaćivanjem jaja različitim nutrijentima, jaje postaje funkcionalna hrana. Istraživanjem utjecaja omega-3 masnih kiselina na zdravlje ljudi, utvrđen je niz dobrobiti pa se u današnje vrijeme brzog načina života pojavila potreba za proizvodnjom lako dostupnog izvora omega-3 masnih kiselina. U ovom radu opisan je postupak analize, rezultati i usporedba rezultata analize profila masnih kiselina jaja kokoši nesilica koje su bile hranjene hranom koja nije obogaćena omega-3 masnim kiselinama, i hranom koja je u svom sastavu imala omega-3 masne kiseline, kao bi se utvrdilo utječe li sastav hrane na povećanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u jajima.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Olivera Galović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dornjak, Luka
Određivanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u konzumnim jajima primjenom plinske kormatografije, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
Dornjak, L. (2018) 'Određivanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u konzumnim jajima primjenom plinske kormatografije', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dornjak, Luka}, year = {2018}, pages = {34}, keywords = {profil masnih kiselina, omega-3 masne kiseline, jaja, funkcionalna hrana, zdravlje ljudi}, title = {Odre\djivanje sadr\v{z}aja omega-3 masnih kiselina u konzumnim jajima primjenom plinske kormatografije}, keyword = {profil masnih kiselina, omega-3 masne kiseline, jaja, funkcionalna hrana, zdravlje ljudi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dornjak, Luka}, year = {2018}, pages = {34}, keywords = {fatty acids profile, omega-3 fatty acids, eggs, functional foods, human health}, title = {Determination of omega-3 fatty acid content in eggs using gas chromatography}, keyword = {fatty acids profile, omega-3 fatty acids, eggs, functional foods, human health}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font