Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1100422

Određivanje kolesterola u jajima obogaćenim funkcionalnim sastojcima


Dornjak, Luka
Određivanje kolesterola u jajima obogaćenim funkcionalnim sastojcima, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek


CROSBI ID: 1100422 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje kolesterola u jajima obogaćenim funkcionalnim sastojcima
(Determination of cholesterol in eggs enriched with functional ingredients)

Autori
Dornjak, Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
28.07

Godina
2020

Stranica
52

Mentor
Galović, Olivera

Ključne riječi
kolesterol, funkcionalni sastojci, tekućinska kromatografija visoke razlučivosti, jaja
(cholesterol, functional ingredients, high pressure liquid chromatography, eggs)

Sažetak
Određivana je koncentracija kolesterola u jajima nesilica koje su konzumirale krmnu smjesu obogaćenu funkcionalnim sastojcima te u jajima nesilica koje su konzumirale krmnu smjesu koja nije obogaćena i jajima proizvedenim na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Uz ostale funkcionalne sastojke, u krmnu smjesu za nesilice dodavano je riblje ulje koje ima povoljan utjecaj na povećanje razine omega-3 masnih kiselina. U odnosu na ukupan sadržaj ulja, dodano je 0, 3 ; 0, 9 ; i 1, 5% ribljeg ulja. Pripremljeni uzorci žumanjaka jaja analizirani su tekućinskom kromatografijom visoke razlučivosti s UV detekcijom. Najveća koncentracija kolesterola, u odnosu na literaturne podatke, određena je u domaćim jajima a nešto niža u jajima nesilica koje su konzumirale krmnu smjesu koja nije obogaćena funkcionalnim sastojcima. U jajima nesilica koje su konzumirale krmu smjesu obogaćenu funkcionalnim sastojcima, najniža koncentracija kolesterola nađena je kod jaja nesilica koje su konzumirale smjesu s 0, 3% ribljeg ulja a najviša koncentracija u jajima nesilica koje su konzumirale smjesu s 1, 5% ribljeg ulja. Usporedbom dobivenih rezultata može se vidjeti da je u jajima nesilica koje su konzumirale krmnu smjesu s dodatkom ribljeg ulja koncentracija kolesterola nešto niža u odnosu na jaja nesilica koje su konzumirale smjesu koja nije obogaćena, ali ne značajno. Jaja proizvedena na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu imaju najvišu razinu kolesterola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Olivera Galović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dornjak, Luka
Određivanje kolesterola u jajima obogaćenim funkcionalnim sastojcima, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek
Dornjak, L. (2020) 'Određivanje kolesterola u jajima obogaćenim funkcionalnim sastojcima', diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dornjak, Luka}, year = {2020}, pages = {52}, keywords = {kolesterol, funkcionalni sastojci, teku\'{c}inska kromatografija visoke razlu\v{c}ivosti, jaja}, title = {Odre\djivanje kolesterola u jajima oboga\'{c}enim funkcionalnim sastojcima}, keyword = {kolesterol, funkcionalni sastojci, teku\'{c}inska kromatografija visoke razlu\v{c}ivosti, jaja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dornjak, Luka}, year = {2020}, pages = {52}, keywords = {cholesterol, functional ingredients, high pressure liquid chromatography, eggs}, title = {Determination of cholesterol in eggs enriched with functional ingredients}, keyword = {cholesterol, functional ingredients, high pressure liquid chromatography, eggs}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font