Pregled bibliografske jedinice broj: 1100422
Određivanje kolesterola u jajima obogaćenim funkcionalnim sastojcima
Određivanje kolesterola u jajima obogaćenim funkcionalnim sastojcima, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 1100422 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje kolesterola u jajima obogaćenim funkcionalnim sastojcima
(Determination of cholesterol in eggs enriched with functional ingredients)
Autori
Dornjak, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
28.07
Godina
2020
Stranica
52
Mentor
Galović, Olivera
Ključne riječi
kolesterol, funkcionalni sastojci, tekućinska kromatografija visoke razlučivosti, jaja
(cholesterol, functional ingredients, high pressure liquid chromatography, eggs)
Sažetak
Određivana je koncentracija kolesterola u jajima nesilica koje su konzumirale krmnu smjesu obogaćenu funkcionalnim sastojcima te u jajima nesilica koje su konzumirale krmnu smjesu koja nije obogaćena i jajima proizvedenim na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Uz ostale funkcionalne sastojke, u krmnu smjesu za nesilice dodavano je riblje ulje koje ima povoljan utjecaj na povećanje razine omega-3 masnih kiselina. U odnosu na ukupan sadržaj ulja, dodano je 0, 3 ; 0, 9 ; i 1, 5% ribljeg ulja. Pripremljeni uzorci žumanjaka jaja analizirani su tekućinskom kromatografijom visoke razlučivosti s UV detekcijom. Najveća koncentracija kolesterola, u odnosu na literaturne podatke, određena je u domaćim jajima a nešto niža u jajima nesilica koje su konzumirale krmnu smjesu koja nije obogaćena funkcionalnim sastojcima. U jajima nesilica koje su konzumirale krmu smjesu obogaćenu funkcionalnim sastojcima, najniža koncentracija kolesterola nađena je kod jaja nesilica koje su konzumirale smjesu s 0, 3% ribljeg ulja a najviša koncentracija u jajima nesilica koje su konzumirale smjesu s 1, 5% ribljeg ulja. Usporedbom dobivenih rezultata može se vidjeti da je u jajima nesilica koje su konzumirale krmnu smjesu s dodatkom ribljeg ulja koncentracija kolesterola nešto niža u odnosu na jaja nesilica koje su konzumirale smjesu koja nije obogaćena, ali ne značajno. Jaja proizvedena na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu imaju najvišu razinu kolesterola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)
Profili:
Olivera Galović
(mentor)