Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1100046

Utjecaj dodatka sirutke sjenaži lucerne na sadržaj masnih kiselina u buragu kastriranih ovnova


Vranić, Marina; Bošnjak, Krešimir; Mašek, Tomislav; Lovrić, Katarina; Papac, Mateo; Krešimir, Krapinec; Kiš, Goran
Utjecaj dodatka sirutke sjenaži lucerne na sadržaj masnih kiselina u buragu kastriranih ovnova // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 74 (2020), 1-2; 32-41 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1100046 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka sirutke sjenaži lucerne na sadržaj masnih kiselina u buragu kastriranih ovnova
(The effect of dry whey supplementation to alfalfa haylage on the proportion of rumen fatty acids in wether sheep)

Autori
Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Mašek, Tomislav ; Lovrić, Katarina ; Papac, Mateo ; Krešimir, Krapinec ; Kiš, Goran

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 74 (2020), 1-2; 32-41

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
sjenaža lucerne, sirutka u prahu, masne kiseline, burag
(alfalfa haylage, whey, fatty acids, rumen)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka sirutke u prahu sjenaži lucerne (SL) na udio masnih kiselina u buragu kastriranih ovnova. U istraživanju su korištena 3 hranidbena tretmana: (i) 100% SL ; (ii) sjenaža lucerne uz dodatak 5 g sirutke kg-1 tjelesne mase kastriranih ovnova (SL5) i (iii) sjenaža lucerne uz dodatak 10 g sirutke kg-1 tjelesne mase kastriranih ovnova (SL10). Dodatak sirutke u prahu SL smanjio je udio octene kiseline u buragu kastriranih ovnova (P<0, 001), te povećao udio propionske (P<0, 001) i mliječne kiseline (P<0, 001). Kod tretmana SL5 i SL10 je utvrđen viši udio (P<0, 01) izomaslačne kiseline u usporedbi s tretmanom SL. Kod tretmana SL10 je utvrđen viši udio izovalerijanske kiseline u usporedbi s tretmanom SL i SL5 (P<0, 001). Zaključeno je da dodatak sirutke u prahu obroku baziranom na sjenaži lucerne smanjuje udio octene kiseline, a povećava udio propionske i maslačne kiseline u buragu kastriranih ovnova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vranić, Marina; Bošnjak, Krešimir; Mašek, Tomislav; Lovrić, Katarina; Papac, Mateo; Krešimir, Krapinec; Kiš, Goran
Utjecaj dodatka sirutke sjenaži lucerne na sadržaj masnih kiselina u buragu kastriranih ovnova // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 74 (2020), 1-2; 32-41 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Vranić, M., Bošnjak, K., Mašek, T., Lovrić, K., Papac, M., Krešimir, K. & Kiš, G. (2020) Utjecaj dodatka sirutke sjenaži lucerne na sadržaj masnih kiselina u buragu kastriranih ovnova. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 74 (1-2), 32-41.
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Ma\v{s}ek, Tomislav and Lovri\'{c}, Katarina and Papac, Mateo and Kre\v{s}imir, Krapinec and Ki\v{s}, Goran}, year = {2020}, pages = {32-41}, keywords = {sjena\v{z}a lucerne, sirutka u prahu, masne kiseline, burag}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {74}, number = {1-2}, issn = {0351-0832}, title = {Utjecaj dodatka sirutke sjena\v{z}i lucerne na sadr\v{z}aj masnih kiselina u buragu kastriranih ovnova}, keyword = {sjena\v{z}a lucerne, sirutka u prahu, masne kiseline, burag} }
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Ma\v{s}ek, Tomislav and Lovri\'{c}, Katarina and Papac, Mateo and Kre\v{s}imir, Krapinec and Ki\v{s}, Goran}, year = {2020}, pages = {32-41}, keywords = {alfalfa haylage, whey, fatty acids, rumen}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {74}, number = {1-2}, issn = {0351-0832}, title = {The effect of dry whey supplementation to alfalfa haylage on the proportion of rumen fatty acids in wether sheep}, keyword = {alfalfa haylage, whey, fatty acids, rumen} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • Animal Behavior Abstracts
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font