Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1099730

Utjecaj različitih predtretmana na sadržaj bioaktivnih spojeva sušenog ploda šljive


Jelačić, Tvrtko; Milinović, Bernardica; Dragović-Uzelac, Verica; Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana; Vujević, Predrag
Utjecaj različitih predtretmana na sadržaj bioaktivnih spojeva sušenog ploda šljive // Journal of Central European agriculture, 21 (2020), 4; 817-825 doi:/10.5513/JCEA01/21.4.2792 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1099730 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih predtretmana na sadržaj bioaktivnih spojeva sušenog ploda šljive
(Influence of different pre-treatments on the content of bioactive compounds of dried plum fruits)

Autori
Jelačić, Tvrtko ; Milinović, Bernardica ; Dragović-Uzelac, Verica ; Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana ; Vujević, Predrag

Izvornik
Journal of Central European agriculture (1332-9049) 21 (2020), 4; 817-825

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
sušenje , šljiva , predtretmani , ukupni fenoli , ukupni flavonoli , ukupne hidroksicimetne kiseline
(drying, plum, pre-treatments, total phenols, total flavonols, total hydroxycinnamic acids)

Sažetak
Šljiva (Prunus domestica L.) je na europskom tržištu uglavnom zastupljena kao svježa ili industrijski prerađena kao suho voće. Postupak sušenja šljive obično se izvodi na višim temperaturama između 85 i 90 ° C, što može rezultirati gubitkom bioaktivnih spojeva, osjetnih svojstava, teksture, okusa i arome. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati učinkovitost primjene različitih predtretmana u kombinaciji s nižom temperaturom sušenja (42 ° C) kako bi se dobio visokokvalitetni proizvod i najviše zadržavanje bioaktivnih spojeva (ukupni fenoli, ukupni hidroksicimetne kiseline i ukupni flavonoli). Tri sorte šljive: cv 'Hauszwetschge Schuffer', cv 'President' i cv 'Topend plus' tretirane su s 11 različitih predtretmana: abrazija u trajanju od 5, 10 i 15 minuta ; potapanje u otopinu KOH u koncentraciji od 0, 5, 1, 0 i 1, 5% na dvije temperature od 22 ° C i 60 ° C u trajanju od 1 minute, i potapanje plodova u destiliranu vodu na dvije temperature (22 i 60 ° C) u trajanju od 1 minute. Najveće zadržavanje bioaktivnih spojeva (ukupni fenoli, ukupne hidroksicinaminske kiseline i ukupni flavonoli) dobiveno je u sušenim plodovima svih sorti šljive obrađenih kemijskom i termičkom predobradom, dok su najmanje vrijednosti utvrđene u plodovima prethodno obrađenim abrazijom.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi jcea.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jelačić, Tvrtko; Milinović, Bernardica; Dragović-Uzelac, Verica; Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana; Vujević, Predrag
Utjecaj različitih predtretmana na sadržaj bioaktivnih spojeva sušenog ploda šljive // Journal of Central European agriculture, 21 (2020), 4; 817-825 doi:/10.5513/JCEA01/21.4.2792 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Jelačić, T., Milinović, B., Dragović-Uzelac, V., Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana & Vujević, P. (2020) Utjecaj različitih predtretmana na sadržaj bioaktivnih spojeva sušenog ploda šljive. Journal of Central European agriculture, 21 (4), 817-825 doi:/10.5513/JCEA01/21.4.2792.
@article{article, author = {Jela\v{c}i\'{c}, Tvrtko and Milinovi\'{c}, Bernardica and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica and Vujevi\'{c}, Predrag}, year = {2020}, pages = {817-825}, DOI = {/10.5513/JCEA01/21.4.2792}, keywords = {su\v{s}enje , \v{s}ljiva , predtretmani , ukupni fenoli , ukupni flavonoli , ukupne hidroksicimetne kiseline}, journal = {Journal of Central European agriculture}, doi = {/10.5513/JCEA01/21.4.2792}, volume = {21}, number = {4}, issn = {1332-9049}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih predtretmana na sadr\v{z}aj bioaktivnih spojeva su\v{s}enog ploda \v{s}ljive}, keyword = {su\v{s}enje , \v{s}ljiva , predtretmani , ukupni fenoli , ukupni flavonoli , ukupne hidroksicimetne kiseline} }
@article{article, author = {Jela\v{c}i\'{c}, Tvrtko and Milinovi\'{c}, Bernardica and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica and Vujevi\'{c}, Predrag}, year = {2020}, pages = {817-825}, DOI = {/10.5513/JCEA01/21.4.2792}, keywords = {drying, plum, pre-treatments, total phenols, total flavonols, total hydroxycinnamic acids}, journal = {Journal of Central European agriculture}, doi = {/10.5513/JCEA01/21.4.2792}, volume = {21}, number = {4}, issn = {1332-9049}, title = {Influence of different pre-treatments on the content of bioactive compounds of dried plum fruits}, keyword = {drying, plum, pre-treatments, total phenols, total flavonols, total hydroxycinnamic acids} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font