Pregled bibliografske jedinice broj: 1099730
Utjecaj različitih predtretmana na sadržaj bioaktivnih spojeva sušenog ploda šljive
Utjecaj različitih predtretmana na sadržaj bioaktivnih spojeva sušenog ploda šljive // Journal of Central European agriculture, 21 (2020), 4; 817-825 doi:/10.5513/JCEA01/21.4.2792 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1099730 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih predtretmana na sadržaj
bioaktivnih spojeva sušenog ploda šljive
(Influence of different pre-treatments on the
content of bioactive
compounds of dried plum fruits)
Autori
Jelačić, Tvrtko ; Milinović, Bernardica ; Dragović-Uzelac, Verica ; Voća, Sandra, Šic Žlabur, Jana ; Vujević, Predrag
Izvornik
Journal of Central European agriculture (1332-9049) 21
(2020), 4;
817-825
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
sušenje , šljiva , predtretmani , ukupni fenoli , ukupni flavonoli , ukupne hidroksicimetne kiseline
(drying, plum, pre-treatments, total phenols, total flavonols, total hydroxycinnamic acids)
Sažetak
Šljiva (Prunus domestica L.) je na europskom tržištu uglavnom zastupljena kao svježa ili industrijski prerađena kao suho voće. Postupak sušenja šljive obično se izvodi na višim temperaturama između 85 i 90 ° C, što može rezultirati gubitkom bioaktivnih spojeva, osjetnih svojstava, teksture, okusa i arome. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati učinkovitost primjene različitih predtretmana u kombinaciji s nižom temperaturom sušenja (42 ° C) kako bi se dobio visokokvalitetni proizvod i najviše zadržavanje bioaktivnih spojeva (ukupni fenoli, ukupni hidroksicimetne kiseline i ukupni flavonoli). Tri sorte šljive: cv 'Hauszwetschge Schuffer', cv 'President' i cv 'Topend plus' tretirane su s 11 različitih predtretmana: abrazija u trajanju od 5, 10 i 15 minuta ; potapanje u otopinu KOH u koncentraciji od 0, 5, 1, 0 i 1, 5% na dvije temperature od 22 ° C i 60 ° C u trajanju od 1 minute, i potapanje plodova u destiliranu vodu na dvije temperature (22 i 60 ° C) u trajanju od 1 minute. Najveće zadržavanje bioaktivnih spojeva (ukupni fenoli, ukupne hidroksicinaminske kiseline i ukupni flavonoli) dobiveno je u sušenim plodovima svih sorti šljive obrađenih kemijskom i termičkom predobradom, dok su najmanje vrijednosti utvrđene u plodovima prethodno obrađenim abrazijom.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Predrag Vujević
(autor)
Verica Dragović-Uzelac
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Bernardica Milinović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus