Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1098431

Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na teksturu minimalno procesiranog krumpira


Žigolić, Adrijana
Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na teksturu minimalno procesiranog krumpira, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1098431 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na teksturu minimalno procesiranog krumpira
(Influence of application of high hydrostatic pressure on texture of minimally processed potato)

Autori
Žigolić, Adrijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2020

Stranica
30

Mentor
Filip Dujmić

Ključne riječi
tekstura, visoki hidrostatski tlak, krumpir, minimalno procesirano voće i povrće
(texture, high hydrostatic pressure, potato, minimally processed fruits and vegetables, texture, high hydrostatic pressure)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je istražiti utjecaj visokog hidrostatskog tlaka (VHT) u kombinaciji s natrij askorbatom na kvalitetu i stabilnost teksture minimalno procesiranog krumpira (MPK) tijekom 15 dana skladištenja pri 4 °C te ga usporediti sa MPK tretiranim samo natrij askorbatom. Tijekom skladištenja 1., 8., 11. i 15. dan u uzorcima sirovog MPK određeni su ukupna suha tvar, pH, tekstura te senzorska ocjena teksture i mirisa. Također na termički obrađenim uzorcima kuhanjem i prženjem provedena je senzorska analiza teksture i mirisa. Primjenom kombiniranog tretmana natrij askorbatom i VHT nije došlo do statistički značajnih promjena u tvrdoći kroz svih 15. dana skladištenja (p = 0, 0854) uz očuvanje senzorskih svojstava kroz čitav period skladištenja, dok kod MPK tretiranog samo natrij askorbatom nakon 11. dana skladištenja dolazi do značajnog pada tvrdoće (p = 0, 0019) i kvarenja uzorka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2016-06-5343 - Inovativne tehnike u minimalnoj preradi krumpira (Solanum tuberosum) i njegova zdravstvena ispravnost nakon pripreme (IMPROvePOTATO) (Levaj, Branka, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Filip Dujmić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žigolić, Adrijana
Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na teksturu minimalno procesiranog krumpira, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Žigolić, A. (2020) 'Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na teksturu minimalno procesiranog krumpira', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}igoli\'{c}, Adrijana}, year = {2020}, pages = {30}, keywords = {tekstura, visoki hidrostatski tlak, krumpir, minimalno procesirano vo\'{c}e i povr\'{c}e}, title = {Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na teksturu minimalno procesiranog krumpira}, keyword = {tekstura, visoki hidrostatski tlak, krumpir, minimalno procesirano vo\'{c}e i povr\'{c}e}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}igoli\'{c}, Adrijana}, year = {2020}, pages = {30}, keywords = {texture, high hydrostatic pressure, potato, minimally processed fruits and vegetables, texture, high hydrostatic pressure}, title = {Influence of application of high hydrostatic pressure on texture of minimally processed potato}, keyword = {texture, high hydrostatic pressure, potato, minimally processed fruits and vegetables, texture, high hydrostatic pressure}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font