Pregled bibliografske jedinice broj: 1098431
Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na teksturu minimalno procesiranog krumpira
Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na teksturu minimalno procesiranog krumpira, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1098431 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na teksturu minimalno procesiranog krumpira
(Influence of application of high hydrostatic pressure on texture of minimally processed potato)
Autori
Žigolić, Adrijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2020
Stranica
30
Mentor
Filip Dujmić
Ključne riječi
tekstura, visoki hidrostatski tlak, krumpir, minimalno procesirano voće i povrće
(texture, high hydrostatic pressure, potato, minimally processed fruits and vegetables, texture, high hydrostatic pressure)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je istražiti utjecaj visokog hidrostatskog tlaka (VHT) u kombinaciji s natrij askorbatom na kvalitetu i stabilnost teksture minimalno procesiranog krumpira (MPK) tijekom 15 dana skladištenja pri 4 °C te ga usporediti sa MPK tretiranim samo natrij askorbatom. Tijekom skladištenja 1., 8., 11. i 15. dan u uzorcima sirovog MPK određeni su ukupna suha tvar, pH, tekstura te senzorska ocjena teksture i mirisa. Također na termički obrađenim uzorcima kuhanjem i prženjem provedena je senzorska analiza teksture i mirisa. Primjenom kombiniranog tretmana natrij askorbatom i VHT nije došlo do statistički značajnih promjena u tvrdoći kroz svih 15. dana skladištenja (p = 0, 0854) uz očuvanje senzorskih svojstava kroz čitav period skladištenja, dok kod MPK tretiranog samo natrij askorbatom nakon 11. dana skladištenja dolazi do značajnog pada tvrdoće (p = 0, 0019) i kvarenja uzorka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2016-06-5343 - Inovativne tehnike u minimalnoj preradi krumpira (Solanum tuberosum) i njegova zdravstvena ispravnost nakon pripreme (IMPROvePOTATO) (Levaj, Branka, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Filip Dujmić
(mentor)