Pregled bibliografske jedinice broj: 1098427
Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na boju minimalno procesiranog krumpira
Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na boju minimalno procesiranog krumpira, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1098427 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj primjene visokog hidrostatskog tlaka na boju minimalno procesiranog krumpira
(Influence of application of high pressure on the color of minimally processed potato)
Autori
Pejić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2020
Stranica
29
Mentor
Filip Dujmić
Ključne riječi
boja, posmeđivanje, visoki hidrostatski tlak, natrijev askorbat, minimalno procesirani krumpir, prženje, kuhanje
(color, browning, high hydrostatic pressure, sodium ascorbate, minimally processed potato, frying, cooking)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj visokog hidrostatskog tlaka (VHT) na sprječavanje posmeđivanja minimalno procesiranog krumpira (MPK) tijekom skladištenja. MPK je najprije uronjen na 3 minute u 2%-tnu otopinu natrijeva askorbata (Na-Ask) nakon čega je tretiran VHT-om od 400 MPa u trajanju od 3 minute. Utjecaj VHT-a se uspoređivao s uzorcima MPK koji su tretirani samo s 2%-tnom otopinom natrijeva askorbata pod istim uvjetima. Skladištenje je trajalo ukupno 15 dana, a 1., 8., 11. i 15. dan provedena su mjerenja parametara boje, pH, ukupne suhe tvari (%) i senzorski je ocijenjena boja prije i nakon toplinske obrade kuhanja i prženja. Iako senzorski nije primijećena značajnija razlika u boji između uzoraka tretiranih VHT-om i netretiranih, jedino u uzorcima tretiranim VHT-om nije došlo do kvarenja nakon 15 dana skladištenja. Temeljem svih rezultata može se zaključiti kako VHT ima određene pozitivne učinke na parametre boje i ukupnu kvalitetu MPK.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2016-06-5343 - Inovativne tehnike u minimalnoj preradi krumpira (Solanum tuberosum) i njegova zdravstvena ispravnost nakon pripreme (IMPROvePOTATO) (Levaj, Branka, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Filip Dujmić
(mentor)