Pregled bibliografske jedinice broj: 1098234
Permakultura i voćarstvo
Permakultura i voćarstvo // Glasnik zaštite bilja, 43 (2020), 6; 74-84 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1098234 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Permakultura i voćarstvo
(Permaculture and fruit growing)
Autori
Batelja Lodeta, Kristina ; Jantol, Alina ; Šakić Bobić, Branka ; Očić, Vesna ; Gadže, Jelena ; Bolarić, Snježana ; Gugić, Josip
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 43
(2020), 6;
74-84
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
agroekologija, permakultura, samoodrživost, tranzicija, voćarstvo
(agroecology, fruit growing, permaculture, sustainability, transition)
Sažetak
Permakultura je svjesno oblikovanje i održavanje poljoprivredno produktivnih ekosustava te zauzima svoje mjesto i značajna je u suvremenoj poljoprivredi i tranziciji prema samoodrživosti. Obzirom na poljoprivrednu proizvodnju, permakultura se trudi dati praktična rješenja u proizvodnji hrane koja su vezana uz ekološku održivost promjenom socijalno - ekonomske slike svijeta uz promjenu kulture, pristupa tehnologiji i promjenu ekonomije. Kroz načela permakulture dolazi do integracije ljudi i krajolika, koji na održivi način osiguravaju hranu, energiju, sklonište i ostale materijalne i nematerijalne potrebe. Posao voćara se uvelike mijenja ako preuzme permakulturni svjetonazor od načina tehnologije uzgoja do plasmana proizvoda na tržište gdje se pored voća plasiraju i različiti drugi proizvodi. Koristi ostvarene ovakvim sustavima gospodarenja ne mogu se mjeriti s onima ostvarenima intenzivnim načinom uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
Rad je nastao iz Završnog rada 'Permakultura i
voćarstvo' Aline Jantol na Sveučilištu u Zagrebu
Agronomskog fakulteta.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora
Profili:
Branka Šakić Bobić
(autor)
Kristina Batelja Lodeta
(autor)
Josip Gugić
(autor)
Vesna Očić
(autor)
Snježana Bolarić
(autor)
Jelena Gadže
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Urlichsweb
- EBSCO
- Global Health