Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1098157

Toplinska svojstva kompozita polilaktidna kiselina/modificirane koštice masline


Folo, Franka
Toplinska svojstva kompozita polilaktidna kiselina/modificirane koštice masline, 2020., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1098157 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Toplinska svojstva kompozita polilaktidna kiselina/modificirane koštice masline
(Thermal properties of poly(lactic acid)/modified olive stone flour composites)

Autori
Folo, Franka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
27.11

Godina
2020

Stranica
56

Mentor
Perinović Jozić, Sanja

Ključne riječi
polilaktidna kiselina ; modificirane mljevene koštice masline ; toplinska svojstva ; kristalnost ; toplinska postojanost
(polylactid acid ; modified ground olive stones ; thermal properties ; crystallinity ; thermal stability)

Sažetak
Modifikacija svojstava polilaktidne kiseline (PLA) provedena je dodatkom modificiranih mljevenih koštica masline (mMKM) s ciljem priprave biorazgradljivog kompozita. Uspješno su pripravljeni polimerni kompoziti svih sastava pomoći na ekstruderu s rotirajućim cilindrom. Diferencijalna pretražna kalorimetrija (DSC) je primijenjena u istraživanju utjecaja različitih udjela mMKM na toplinska svojstva i kristalnost PLA. Toplinska svojstva i kristalnost PLA u kompozitima PLA/mMKM ukazuju na slabe interakcije između punila i kompozita. Punilo mMKM u kompozitima PLA/mMKM ima samo ulogu zamjene dijela skupljeg materijala s jeftinijim. Toplinska postojanost kompozita istraživana je primjenom neizotermne termogravimetrije (TG). Kompoziti PLA/mMKM se razgrađuju do tri stupnja razgradnje. mMKM pogoršava toplinsku postojanost polimernih kompozita. Buduća istraživanja treba usmjeriti k promijeni modifikatora ili postupka modifikacije površine MKM kako bi se uspostavile jače interakcije između punila i polimerne matrice čime bi se dobila bolja svojstva polimernog materijala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Sanja Perinović Jozić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Folo, Franka
Toplinska svojstva kompozita polilaktidna kiselina/modificirane koštice masline, 2020., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Folo, F. (2020) 'Toplinska svojstva kompozita polilaktidna kiselina/modificirane koštice masline', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Folo, Franka}, year = {2020}, pages = {56}, keywords = {polilaktidna kiselina, modificirane mljevene ko\v{s}tice masline, toplinska svojstva, kristalnost, toplinska postojanost}, title = {Toplinska svojstva kompozita polilaktidna kiselina/modificirane ko\v{s}tice masline}, keyword = {polilaktidna kiselina, modificirane mljevene ko\v{s}tice masline, toplinska svojstva, kristalnost, toplinska postojanost}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Folo, Franka}, year = {2020}, pages = {56}, keywords = {polylactid acid, modified ground olive stones, thermal properties, crystallinity, thermal stability}, title = {Thermal properties of poly(lactic acid)/modified olive stone flour composites}, keyword = {polylactid acid, modified ground olive stones, thermal properties, crystallinity, thermal stability}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font