Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1098156

Priprava kompozita od polilaktidne kiseline i modificiranih mljevenih koštica masline


Beljo, Ivona
Priprava kompozita od polilaktidne kiseline i modificiranih mljevenih koštica masline, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1098156 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava kompozita od polilaktidne kiseline i modificiranih mljevenih koštica masline
(Preparation of poly(lactic acid) composites with modified olive stone flour)

Autori
Beljo, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
28.10

Godina
2020

Stranica
41

Mentor
Perinović Jozić, Sanja

Ključne riječi
polilaktidna kiselina ; mljevene koštice masline ; stearinska kiselina ; ekstrudiranje ; infracrvena spektroskopija
(poly(lactic acid) ; olive stone flour ; stearic acid ; extrusion ; infrared spectroscopy)

Sažetak
U ovom radu provedena je esterifikacija površine mljevenih koštica masline (MKM) sa stearinskom kiselinom (SA). Dokazivanje provedene reakcije esterifikacije površine punila izvršeno je pomoću infracrvene spektroskopije s Fourierovom transformacijom (FT-IR). Uočene promjene FT-IR spektra modificiranih koštica masline (mMKM) u odnosu na MKM jasno ukazuju na uspješno proveden postupak esterifikacije nakon čega se modificirano punilo upotrijebilo za pripravu kompozita s polilaktidnom kiselinom (PLA). FT-IR spektroskopija je također upotrijebljena za ispitivanje interakcija između PLA i mMKM. Dodatak kao i povećanje sadržaja modificiranog punila nije dovelo do uspostave interakcija između komponenata kompozita, pa se buduća istraživanja moraju usmjeriti prema drugim modifikatorima ili postupcima modificiranja kako bi se dobili PLA kompoziti što boljih svojstava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Sanja Perinović Jozić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Beljo, Ivona
Priprava kompozita od polilaktidne kiseline i modificiranih mljevenih koštica masline, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Beljo, I. (2020) 'Priprava kompozita od polilaktidne kiseline i modificiranih mljevenih koštica masline', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Beljo, Ivona}, year = {2020}, pages = {41}, keywords = {polilaktidna kiselina, mljevene ko\v{s}tice masline, stearinska kiselina, ekstrudiranje, infracrvena spektroskopija}, title = {Priprava kompozita od polilaktidne kiseline i modificiranih mljevenih ko\v{s}tica masline}, keyword = {polilaktidna kiselina, mljevene ko\v{s}tice masline, stearinska kiselina, ekstrudiranje, infracrvena spektroskopija}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Beljo, Ivona}, year = {2020}, pages = {41}, keywords = {poly(lactic acid), olive stone flour, stearic acid, extrusion, infrared spectroscopy}, title = {Preparation of poly(lactic acid) composites with modified olive stone flour}, keyword = {poly(lactic acid), olive stone flour, stearic acid, extrusion, infrared spectroscopy}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font