Pregled bibliografske jedinice broj: 1097992
Hlapljivi spojevi piva
Hlapljivi spojevi piva, 2020., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1097992 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hlapljivi spojevi piva
(Volatile compounds of beer)
Autori
Petrić, Melita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
30.10
Godina
2020
Stranica
42
Mentor
Marijanović, Zvonimir
Ključne riječi
piva, hlapljivi spojevi, HS-SPME, GC-MS
(beer, volatiles compounds, HS-SPME, GC-MS)
Sažetak
U ovom radu analiziran je kemijski sastav hlapljivih spojeva komercijalnih piva pivskih stilova: pale lager, dunkel, pale ale i hefeweizen. Hlapljivi spojevi izolirani su metodom mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME) korištenjem dva različita vlakna te su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija–spektrometrija masa (GC-MS), a dobiveni rezultati su uspoređeni. Identificirani spojevi mogu se svrstati u sljedeće kemijske skupine: alkoholi, esteri, terpenski spojevi i karbonilni spojevi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Zvonimir Marijanović
(mentor)