Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1097854

Antioksidacijski potencijal hlapljivih spojeva meda planinskog vriska


Vuko, Meri
Antioksidacijski potencijal hlapljivih spojeva meda planinskog vriska, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1097854 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijski potencijal hlapljivih spojeva meda planinskog vriska
(Antioxidant potential of volatile compounds of mountain savory honey)

Autori
Vuko, Meri

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
30.09

Godina
2015

Stranica
33

Mentor
Radonić, Ani

Ključne riječi
med planinskog vriska, hlapljivi spojevi, ultrazvučna ekstrakcija (USE), antioksidacijska aktivnost, DPPH metoda, FRAP metoda
(mountain savory honey, volatile compounds, ultrasound assisted solvent extraction, antioxidant activity, DPPH method, FRAP method)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti antioksidacijski potencijal hlapljivih spojeva monoflornog meda planinskog vriska (Satureja subspicata Vis.) hrvatskog porijekla. Hlapljivi spojevi prethodno su izolirani u Zavodu za organsku kemiju ekstrakcijom potpomognutom ultrazvukom, USE (engl. ultrasound assisted solvent extraction) Kao otapalo korišteni su diklormetan te smjesa otapala pentan:dietil-eter (1:2, v/v). Antioksidacijska aktivnost izoliranih hlapljivih spojeva ispitana je dvjema metodama, metodom određivanja antiradikalske aktivnosti, DPPH metodom, i metodom određivanja ukupne antioksidacijske aktivnosti, FRAP metodom. Prema rezultatima DPPH metode svi uzorci hlapljivih spojeva, osim pentan/eterskog ekstrakta jednog uzorka meda, pokazuju dobru antiradikalsku aktivnost. Također, svi uzorci hlapljivih spojeva, osim istog pentan/eterskog ekstrakta, pokazuju redukcijski potencijal koji je određen FRAP metodom. Rezultati određivanja antiradikalske aktivnosti dobiveni DPPH metodom u skladu su s rezultatima određivanja ukupne antioksidacijske aktivnosti dobivenim FRAP metodom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ani Radonić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vuko, Meri
Antioksidacijski potencijal hlapljivih spojeva meda planinskog vriska, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Vuko, M. (2015) 'Antioksidacijski potencijal hlapljivih spojeva meda planinskog vriska', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuko, Meri}, year = {2015}, pages = {33}, keywords = {med planinskog vriska, hlapljivi spojevi, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija (USE), antioksidacijska aktivnost, DPPH metoda, FRAP metoda}, title = {Antioksidacijski potencijal hlapljivih spojeva meda planinskog vriska}, keyword = {med planinskog vriska, hlapljivi spojevi, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija (USE), antioksidacijska aktivnost, DPPH metoda, FRAP metoda}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuko, Meri}, year = {2015}, pages = {33}, keywords = {mountain savory honey, volatile compounds, ultrasound assisted solvent extraction, antioxidant activity, DPPH method, FRAP method}, title = {Antioxidant potential of volatile compounds of mountain savory honey}, keyword = {mountain savory honey, volatile compounds, ultrasound assisted solvent extraction, antioxidant activity, DPPH method, FRAP method}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font