Pregled bibliografske jedinice broj: 1097854
Antioksidacijski potencijal hlapljivih spojeva meda planinskog vriska
Antioksidacijski potencijal hlapljivih spojeva meda planinskog vriska, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1097854 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijski potencijal hlapljivih spojeva meda planinskog vriska
(Antioxidant potential of volatile compounds of mountain savory honey)
Autori
Vuko, Meri
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
30.09
Godina
2015
Stranica
33
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
med planinskog vriska, hlapljivi spojevi, ultrazvučna ekstrakcija (USE), antioksidacijska aktivnost, DPPH metoda, FRAP metoda
(mountain savory honey, volatile compounds, ultrasound assisted solvent extraction, antioxidant activity, DPPH method, FRAP method)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti antioksidacijski potencijal hlapljivih spojeva monoflornog meda planinskog vriska (Satureja subspicata Vis.) hrvatskog porijekla. Hlapljivi spojevi prethodno su izolirani u Zavodu za organsku kemiju ekstrakcijom potpomognutom ultrazvukom, USE (engl. ultrasound assisted solvent extraction) Kao otapalo korišteni su diklormetan te smjesa otapala pentan:dietil-eter (1:2, v/v). Antioksidacijska aktivnost izoliranih hlapljivih spojeva ispitana je dvjema metodama, metodom određivanja antiradikalske aktivnosti, DPPH metodom, i metodom određivanja ukupne antioksidacijske aktivnosti, FRAP metodom. Prema rezultatima DPPH metode svi uzorci hlapljivih spojeva, osim pentan/eterskog ekstrakta jednog uzorka meda, pokazuju dobru antiradikalsku aktivnost. Također, svi uzorci hlapljivih spojeva, osim istog pentan/eterskog ekstrakta, pokazuju redukcijski potencijal koji je određen FRAP metodom. Rezultati određivanja antiradikalske aktivnosti dobiveni DPPH metodom u skladu su s rezultatima određivanja ukupne antioksidacijske aktivnosti dobivenim FRAP metodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija