Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1097769

KVALITETA MESA SVINJA RAZLIČITIH SUSTAVA DRŽANJA


Petranović, Zinka
KVALITETA MESA SVINJA RAZLIČITIH SUSTAVA DRŽANJA, 2020., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1097769 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KVALITETA MESA SVINJA RAZLIČITIH SUSTAVA DRŽANJA
(QUALITY OF PIG MEAT IN DIFFERENT SYSTEMS OF PRODUCTION)

Autori
Petranović, Zinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.12

Godina
2020

Stranica
40

Mentor
Cvrtila, Željka ; Mikuš, Tomislav

Ključne riječi
svinjsko meso, dobrobit, kvaliteta
(pork, welfare, quality)

Sažetak
Svinjsko se meso nalazi na prvom mjestu u strukturi potrošnje u Republici Hrvatskoj. Ono je bogato bjelančevinama, sadrži sve esencijalne i uvjetno esencijalne masne kiseline te predstavlja izvor vitamina i minerala. Svinje se u današnje vrijeme najviše uzgajaju u intenzivnim sustavima proizvodnje zbog velike potrebe za njihovim krajnjim proizvodima. U takvim tipovima proizvodnje često puta njihova dobrobiti nije zadovoljena ili je zanemarena. Cilj je ovoga diplomskog rada stoga bio procijeniti kvalitetu mesa svinja u različitim sustavima držanja uz istodobnu procjenu dobrobiti na farmama. Za potrebe rada korišteno je po 5 uzoraka sa svake od 3 farme. Na navedenim farmama uzgajaju se bijele križane svinje. Dobrobit je procjenjivana prema Welfare Quality® protokolu te je najbolje ocijenjena na farmi 2, a najlošije na farmi 3. Količina vode u uzorcima kretala se od 74.39 % do 75.50 %, masti od 1.91 % do 5.16 %, količina bjelančevina od 18.10 % do 21.10 %, a pepela od 1.09 % do 1.28 % u svih 15 uzoraka. Također je pretraživan i masnokiselinski sastav, a ukupni rezultati istraživanja sugeriraju kako je dobrobit svinja na farmama povezana s kvalitetom mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Mikuš (mentor)

Avatar Url Željka Cvrtila (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Petranović, Zinka
KVALITETA MESA SVINJA RAZLIČITIH SUSTAVA DRŽANJA, 2020., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Petranović, Z. (2020) 'KVALITETA MESA SVINJA RAZLIČITIH SUSTAVA DRŽANJA', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petranovi\'{c}, Zinka}, year = {2020}, pages = {40}, keywords = {svinjsko meso, dobrobit, kvaliteta}, title = {KVALITETA MESA SVINJA RAZLI\v{C}ITIH SUSTAVA DR\v{Z}ANJA}, keyword = {svinjsko meso, dobrobit, kvaliteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petranovi\'{c}, Zinka}, year = {2020}, pages = {40}, keywords = {pork, welfare, quality}, title = {QUALITY OF PIG MEAT IN DIFFERENT SYSTEMS OF PRODUCTION}, keyword = {pork, welfare, quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font