Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1097746

Utjecaj zagrijavanja na kemijski profil hlapljivih spojeva medljikovca


Dragović, Marinela
Utjecaj zagrijavanja na kemijski profil hlapljivih spojeva medljikovca, 2016., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1097746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj zagrijavanja na kemijski profil hlapljivih spojeva medljikovca
(Influence of heating on the chemical profile of honeydew honey volatiles)

Autori
Dragović, Marinela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
27.10

Godina
2016

Stranica
50

Mentor
Radonić, Ani

Ključne riječi
medljikovac, ultrazvučna ekstrakcija, vodena destilacija, ekstrakcija, GC-MS
(honeydew honey, ultrasound assisted solvent extraction, hydrodistillation, extraction, GC-MS)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj zagrijavanja na kemijski profil, odnosno sastav i sadržaj hlapljivih spojeva medljikovca. Hlapljivi spojevi medljikovca izolirani su ultrazvučnom ekstrakcijom organskim otapalom pri sobnoj temperaturi. Da bi se istražio utjecaj zagrijavanja na kemijski profil hlapljivih spojeva, uzorci medljikovca su zagrijavani na dvije temperature, 80 i 100 stupnjeva C. Svi dobiveni ekstrakti analizirani su vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa te su dobiveni tipični kemijski profil medljikovca i kemijski profili nakon zagrijavanja. U tipičnom kemijskom profilu dominiraju viši alifatski alkoholi, oleil-, palmitil- i stearil-alkohol, koji nisu karakteristični za medljikovac, a identificirani su i tipični hlapljivi spojevi medljikovca siringaldehid, metil-siringat, 4-hidroksi-3, 5, 5-trimetil-4-(3-okso-1-butenil)-2-cikloheksen-1-on, feniloctena kiselina, trans-koniferil-alkohol te cis- i trans-linalool oksid. Glavni sastojci destilata medljikovca (zagrijavanje pri 100 stupnjeva C uz dodatak vode) su toplinski artefakti fenilacetaldehid, heksadekan i trikosan. U diklormetanskom ekstraktu medljikovca (zagrijavanje pri 100 stupnjeva C uz dodatak vode) dominira toplinski artefakt 5-hidroksimetilfurfural, a identificirani su i drugi toplinski artefakti, derivati furana i pirana. Ekstrakt sadrži i tipične hlapljive spojeve medljikovca. Kvalitativni sastav diklormetanskih ekstrakata dobivenih nakon zagrijavanja medljikovca pri 80 stupnjeva C je vrlo sličan. U ekstraktima dominiraju alifatski alkoholi, oleil-, palmitil- i stearil-alkohol, a udio toplinskih artefakata je znatno manji nego u diklormetanskom ekstraktu dobivenom nakon zagrijavanja pri 100 stupnjeva C. U oba ekstrakta identificirani su i tipični hlapljivi spojevi medljikovca kao i u ostalim diklormetanskim ekstraktima. Dobiveni rezultati pokazuju da u uvjetima vodene destilacije (zagrijavanje pri 100 oC) dolazi do značajnih promjena u sastavu hlapljivih spojeva medljikovca te promjene tipičnog kemijskog profila. Promjene kemijskog profila su značajno manje izražene kada se medljikovac zagrijava pri 80 oC.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ani Radonić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dragović, Marinela
Utjecaj zagrijavanja na kemijski profil hlapljivih spojeva medljikovca, 2016., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Dragović, M. (2016) 'Utjecaj zagrijavanja na kemijski profil hlapljivih spojeva medljikovca', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dragovi\'{c}, Marinela}, year = {2016}, pages = {50}, keywords = {medljikovac, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, vodena destilacija, ekstrakcija, GC-MS}, title = {Utjecaj zagrijavanja na kemijski profil hlapljivih spojeva medljikovca}, keyword = {medljikovac, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, vodena destilacija, ekstrakcija, GC-MS}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dragovi\'{c}, Marinela}, year = {2016}, pages = {50}, keywords = {honeydew honey, ultrasound assisted solvent extraction, hydrodistillation, extraction, GC-MS}, title = {Influence of heating on the chemical profile of honeydew honey volatiles}, keyword = {honeydew honey, ultrasound assisted solvent extraction, hydrodistillation, extraction, GC-MS}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font