Pregled bibliografske jedinice broj: 1097735
Utjecaj zagrijavanja na sastav hlapljivih spojeva meda bagrema
Utjecaj zagrijavanja na sastav hlapljivih spojeva meda bagrema, 2016., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1097735 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj zagrijavanja na sastav hlapljivih spojeva meda bagrema
(Influence of heathing on the composition of acacia honey volatile compounds)
Autori
Bilić, Antonia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
27.10
Godina
2016
Stranica
55
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
med bagrema, ultrazvučna ekstrakcija, grijanje meda, GC-MS analiza
(acacia honey, ultrasound assisted solvent extraction, heating of honey, GC-MS analysis)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj zagrijavanja na kemijski profil, odnosno sastav i sadržaj hlapljivih spojeva monoflornog meda bagrema. Hlapljivi spojevi meda izolirani su ultrazvučnom ekstrakcijom organskim otapalom pri sobnoj temperaturi. Da bi se istražio utjecaj zagrijavanja na kemijski profil hlapljivih spojeva, uzorci meda su zagrijavani na dvije temperature, 80 i 100 stupnjeva C. Svi dobiveni ekstrakti analizirani su vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa te su dobiveni tipični kemijski profil meda i kemijski profili nakon zagrijavanja. U tipičnom kemijskom profilu dominiraju viši alifatski alkoholi, oleil-, palmitil- i stearil-alkohol, koji nisu karakteristični za med. Karakteristika kemijskog profila istraživanog meda je i visoki udio tipičnog toplinskog artefakta meda, 5-hidroksimetilfurfurala. Destilat meda (zagrijavanje pri 100 stupnjeva C uz dodatak vode) sadrži samo dva sastojka, toplinske artefakte fenilacetaldehid i trikosan. U diklormetanskom ekstraktu meda (zagrijavanje pri 100 stupnjeva C uz dodatak vode) prevladavaju toplinski artefakti, a dominantan sastojak je 5-hidroksimetilfurfural. Kvalitativni sastav diklormetanskih ekstrakata dobivenih nakon zagrijavanja meda pri 80 stupnjeva C bez i uz dodatak vode je vrlo sličan. U ekstraktima dominiraju alifatski alkoholi, oleil-, palmitil- i stearil-alkohol, kao i u USE diklormetanskom ekstraktu meda bagrema. Udio toplinskih artefakata je znatno manji nego u diklormetanskom ekstraktu dobivenom nakon zagrijavanja meda pri 100 stupnjeva C. Dobiveni rezultati pokazuju da u uvjetima vodene destilacije (zagrijavanje pri 100 stupnjeva C) dolazi do značajnih promjena u sastavu hlapljivih spojeva meda te promjene tipičnog kemijskog profila. Promjene kemijskog profila su znatno manje izražene kada se med zagrijava pri 80 stupnjeva C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija