Pregled bibliografske jedinice broj: 1096467
Odjeljivanje smjese vanilinske i klorogenske kiseline te kvalitativno i kvantitativno određivanje uporabom UHPLC-DAD-HESI/MS/MS
Odjeljivanje smjese vanilinske i klorogenske kiseline te kvalitativno i kvantitativno određivanje uporabom UHPLC-DAD-HESI/MS/MS, 2020., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1096467 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odjeljivanje smjese vanilinske i klorogenske kiseline te kvalitativno i kvantitativno određivanje uporabom UHPLC-DAD-HESI/MS/MS
(Separation of a mixture of vanillic and chlorogenic acid and qualitative and quantitative determination using UHPLC-DAD-HESI/MS/MS)
Autori
Markota, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
30.10
Godina
2020
Stranica
60
Mentor
Burčul, Franko
Ključne riječi
klorogenska kiselina, vanilinska kiselina, tekućinska kromatografija, vrednovanje, spektrometrija masa s trostrukim kvadripolom
(chlorogenic acid, vanillic acid, liquid chromatography, validation, triple quadrupole mass spectrometry)
Sažetak
Cilj istraživanja:Razvoj i optimizacija te validacija metode kvantitativnog i kvalitativnog određivanja klorogenske i vanilinske kiseline pomoću tekućinske kromatografije ultravisoke djelotvornost vezane s masenim spektrometrom s trostrukim kvadripolom. Materijali i metode:U istraživanju je korišten radni standard, smjesa klorogenske i vanilinske kiseline, od kojeg su pripravljene otopine u rasponu od 0, 1 mg L-1do 20 mg L-1, te su iste korištene za optimizaciju parametara masenog spektrometra, tekućinske kromatografije te validaciju metode. Rezultati:Kao otapalo izbora za smjesu vanilinske i klorogenske kiseline izabrana je smjesa vode i metanola u omjeru 50:50. Maseni spektrometar je optimiziran na napon na kapilari od 3500 V za klorogensku, a 3600 V za vanilinsku kiselinu, RF od 69 V za klorogensku kiselinu i 62 V za vanilinsku kiselinu, temperatura plina za formiranje finog spreja od 450 °C, i temperatura kapilare za prijenos iona od 350 °C. Korištena je nepokretna faza s C18 punilom kolone, te smjesa 0, 5% octene kiseline u vodi, acetonitrila i metanola u omjerima 96:2:2 (0, 0 min), 60:20:20 (7, 5min), 96:2:2 (8, 0 min) i 96:2:2 (8, 0 10, 4 min), kao pokretna faza te predstavljaju optimalne kromatografske parametre. Na temelju analize MS i MS/MS spektara pretpostavljene su strukture iona produkata i pretpostavljeni mehanizam njihove fragmentacije. Ispitani parametri validacije koji uključuju specifičnost, linearnost, točnost, preciznost, granicu kvantifikacije i detekcije te robusnost dali su zadovoljavajuće vrijednosti. Zaključci:Tekućinska kromatografije ultravisoke djelotvornosti vezana sa spektrometrom masa s trostrukim kvadripolom je prikladna metoda za odjeljivanje smjese vanilinske i klorogenske kiseline te kvalitativno i kvantitativno određivanje klorogenske i vanilinske kiseline. Razvijena metoda je validirana čime je osigurana njena prikladnost za određivanje smjese klorogenske i vanilinske kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija