Pregled bibliografske jedinice broj: 1095311
Utjecaj mikrovalnog zračenja na koncentraciju klorofila iz origana
Utjecaj mikrovalnog zračenja na koncentraciju klorofila iz origana, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1095311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikrovalnog zračenja na koncentraciju
klorofila iz origana
(The effect of microwave radiation on the
concentration of chlorophyll in oregano)
Autori
Zrinski, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2020
Stranica
24
Mentor
Šupljika, Filip
Ključne riječi
mikrovalno zračenje, ekstrakcija, klorofili, pigmenti, origano
(microwave radiation, extraction, chlorophylls, pigments, oregano)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je ispitati kako ekstrakcija mikrovalnim zračenjem (MAE) utječe na masenu koncentraciju klorofila a i b iz usitnjenih listića origana. Ekstrakcija se provodila pri temperaturama od 35 °C, 40 °C, 45 °C, 50 °C i vremenskom periodu od 3, 6, i 9 minuta te je provedena u 90%-tnom metanolnom ekstraktu. Masena koncentracija klorofila a i b je utvrđena primjenom UV/VIS spektrofotometrije. Optimalni uvjeti dobiveni eksperimentalnim radom za izolaciju pigmenata klorofila a i b iz listića origana primjenom MAE su sljedeći: temperatura 50 °C i vrijeme tretiranja 9 minuta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Filip Šupljika
(mentor)