Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1095311

Utjecaj mikrovalnog zračenja na koncentraciju klorofila iz origana


Zrinski, Kristina
Utjecaj mikrovalnog zračenja na koncentraciju klorofila iz origana, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1095311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikrovalnog zračenja na koncentraciju klorofila iz origana
(The effect of microwave radiation on the concentration of chlorophyll in oregano)

Autori
Zrinski, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2020

Stranica
24

Mentor
Šupljika, Filip

Ključne riječi
mikrovalno zračenje, ekstrakcija, klorofili, pigmenti, origano
(microwave radiation, extraction, chlorophylls, pigments, oregano)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je ispitati kako ekstrakcija mikrovalnim zračenjem (MAE) utječe na masenu koncentraciju klorofila a i b iz usitnjenih listića origana. Ekstrakcija se provodila pri temperaturama od 35 °C, 40 °C, 45 °C, 50 °C i vremenskom periodu od 3, 6, i 9 minuta te je provedena u 90%-tnom metanolnom ekstraktu. Masena koncentracija klorofila a i b je utvrđena primjenom UV/VIS spektrofotometrije. Optimalni uvjeti dobiveni eksperimentalnim radom za izolaciju pigmenata klorofila a i b iz listića origana primjenom MAE su sljedeći: temperatura 50 °C i vrijeme tretiranja 9 minuta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Filip Šupljika (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zrinski, Kristina
Utjecaj mikrovalnog zračenja na koncentraciju klorofila iz origana, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Zrinski, K. (2020) 'Utjecaj mikrovalnog zračenja na koncentraciju klorofila iz origana', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zrinski, Kristina}, year = {2020}, pages = {24}, keywords = {mikrovalno zra\v{c}enje, ekstrakcija, klorofili, pigmenti, origano}, title = {Utjecaj mikrovalnog zra\v{c}enja na koncentraciju klorofila iz origana}, keyword = {mikrovalno zra\v{c}enje, ekstrakcija, klorofili, pigmenti, origano}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zrinski, Kristina}, year = {2020}, pages = {24}, keywords = {microwave radiation, extraction, chlorophylls, pigments, oregano}, title = {The effect of microwave radiation on the concentration of chlorophyll in oregano}, keyword = {microwave radiation, extraction, chlorophylls, pigments, oregano}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font