Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1095262

ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL EKSTRAKATA RAŠTIKE (Brassica oleracea L. var. acephala)


GLORIJA GRANIĆ
ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL EKSTRAKATA RAŠTIKE (Brassica oleracea L. var. acephala), 2020., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1095262 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL EKSTRAKATA RAŠTIKE (Brassica oleracea L. var. acephala)
(ANTIOXIDANT POTENTIAL OF KALE (Brassica oleracea L. var. acephala) EXTRACTS)

Autori
GLORIJA GRANIĆ

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
18.09

Godina
2020

Stranica
37

Mentor
Skroza, Danijela

Neposredni voditelj
Đulović, Azra

Ključne riječi
raštika, ukupni fenoli, antioksidacija, DPPH, ORAC, FRAP, mikrovalna ekstrakcija
(kale, total phenols, antioxidantion, DPPH, ORAC, FRAP, MAE)

Sažetak
Raštika (Brassica oleracea L. var. acephala) je autohtona hrvatska povrtna kultura, osobito popularna u južnom priobalju Dalmacije i susjedne Bosne i Hercegovine ali nažalost vrlo malo istražena. Razvojem znanosti i projektima koji se oslanjaju na popularizaciju autohtonih kultura, raštika danas postaje sve češće predmetom istraživanja zbog svog bogatog nutritivnog sastava i biološkog učinka na ljudsko zdravlje. U ovom radu ispitana je primjena različitih metoda ekstrakcije (ultrazvuk - UZV i mikrovalna - MAE), kao i otapala (voda i 50 %-tni etanol), na prinos ukupnih fenola u ekstraktima raštike s područja Hercegovine. Udio ukupnih fenola određen je spektrofotometrijskom Folin-Ciocalteu metodom, a antioksidacijska aktivnost ispitana je različitim metodama, ovisno o mehanizmu djelovanja: FRAP (Ferric-reducing antioxidant power), DPPH (2, 2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl assay) i ORAC (Oxygen radical absorbing capacity). Dobiveni rezultati ukazuju na bogatiji fenolni sastav ekstrakata pripravljenih korištenjem vode kao otapala kod obje metode ekstrakcije, UZV i MAE (250-270 mg GAE/L). Uspoređujući metode ekstrakcije istaknula se MAE metoda koja je u puno kraćem vremenu dala gotovo sličan prinos fenolnih komponenti u odnosu na UZV. Antioksidacijska aktivnost određena FRAP metodom bila je najbolja u vodenim ekstraktima, dok se kod ORAC i DPPH metode uočavaju veliku razlike u antioksidacijskoj aktivnosti osobito kod etanolnih uzoraka ekstrahiranih ultrazvukom i mikrovalovima. Dobiveni rezultati se nedvojbeno razlikuju, no svi ispitivani uzorci pokazuju izrazito dobar antioksidacijski potencijal i udio ukupnih fenola. Uzimajući u obzir da su razlike u rezultatima fenolnog sastava i antioksidacijske aktivnosti testiranih uzoraka vrlo male, kao najpovoljnija metoda ekstrakcije odabrana je mikrovalna upravo zbog kraćeg vremena provedbe ekstrakcije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Azra Đulović (mentor)

Avatar Url Danijela Skroza (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

GLORIJA GRANIĆ
ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL EKSTRAKATA RAŠTIKE (Brassica oleracea L. var. acephala), 2020., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
GLORIJA GRANIĆ (2020) 'ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL EKSTRAKATA RAŠTIKE (Brassica oleracea L. var. acephala)', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {37}, keywords = {ra\v{s}tika, ukupni fenoli, antioksidacija, DPPH, ORAC, FRAP, mikrovalna ekstrakcija}, title = {ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL EKSTRAKATA RA\v{S}TIKE (Brassica oleracea L. var. acephala)}, keyword = {ra\v{s}tika, ukupni fenoli, antioksidacija, DPPH, ORAC, FRAP, mikrovalna ekstrakcija}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {37}, keywords = {kale, total phenols, antioxidantion, DPPH, ORAC, FRAP, MAE}, title = {ANTIOXIDANT POTENTIAL OF KALE (Brassica oleracea L. var. acephala) EXTRACTS}, keyword = {kale, total phenols, antioxidantion, DPPH, ORAC, FRAP, MAE}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font