Pregled bibliografske jedinice broj: 1095262
ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL EKSTRAKATA RAŠTIKE (Brassica oleracea L. var. acephala)
ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL EKSTRAKATA RAŠTIKE (Brassica oleracea L. var. acephala), 2020., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1095262 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL EKSTRAKATA
RAŠTIKE (Brassica oleracea L. var. acephala)
(ANTIOXIDANT POTENTIAL OF KALE
(Brassica oleracea L. var. acephala) EXTRACTS)
Autori
GLORIJA GRANIĆ
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
18.09
Godina
2020
Stranica
37
Mentor
Skroza, Danijela
Neposredni voditelj
Đulović, Azra
Ključne riječi
raštika, ukupni fenoli, antioksidacija, DPPH, ORAC, FRAP, mikrovalna ekstrakcija
(kale, total phenols, antioxidantion, DPPH, ORAC, FRAP, MAE)
Sažetak
Raštika (Brassica oleracea L. var. acephala) je autohtona hrvatska povrtna kultura, osobito popularna u južnom priobalju Dalmacije i susjedne Bosne i Hercegovine ali nažalost vrlo malo istražena. Razvojem znanosti i projektima koji se oslanjaju na popularizaciju autohtonih kultura, raštika danas postaje sve češće predmetom istraživanja zbog svog bogatog nutritivnog sastava i biološkog učinka na ljudsko zdravlje. U ovom radu ispitana je primjena različitih metoda ekstrakcije (ultrazvuk - UZV i mikrovalna - MAE), kao i otapala (voda i 50 %-tni etanol), na prinos ukupnih fenola u ekstraktima raštike s područja Hercegovine. Udio ukupnih fenola određen je spektrofotometrijskom Folin-Ciocalteu metodom, a antioksidacijska aktivnost ispitana je različitim metodama, ovisno o mehanizmu djelovanja: FRAP (Ferric-reducing antioxidant power), DPPH (2, 2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl assay) i ORAC (Oxygen radical absorbing capacity). Dobiveni rezultati ukazuju na bogatiji fenolni sastav ekstrakata pripravljenih korištenjem vode kao otapala kod obje metode ekstrakcije, UZV i MAE (250-270 mg GAE/L). Uspoređujući metode ekstrakcije istaknula se MAE metoda koja je u puno kraćem vremenu dala gotovo sličan prinos fenolnih komponenti u odnosu na UZV. Antioksidacijska aktivnost određena FRAP metodom bila je najbolja u vodenim ekstraktima, dok se kod ORAC i DPPH metode uočavaju veliku razlike u antioksidacijskoj aktivnosti osobito kod etanolnih uzoraka ekstrahiranih ultrazvukom i mikrovalovima. Dobiveni rezultati se nedvojbeno razlikuju, no svi ispitivani uzorci pokazuju izrazito dobar antioksidacijski potencijal i udio ukupnih fenola. Uzimajući u obzir da su razlike u rezultatima fenolnog sastava i antioksidacijske aktivnosti testiranih uzoraka vrlo male, kao najpovoljnija metoda ekstrakcije odabrana je mikrovalna upravo zbog kraćeg vremena provedbe ekstrakcije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split