Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1093751

Klanje životinja, osnivanje klaonica i nadzor nad mesom kroz povijest do 19. stoljeća


Džaja, Petar; Severin, Krešimir; Palić, Magdalena; Grbavac, Jozo; Zdolec, Nevio
Klanje životinja, osnivanje klaonica i nadzor nad mesom kroz povijest do 19. stoljeća // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 28 (2020), 3; 51-56 (domaća recenzija, pregledni rad, ostalo)


CROSBI ID: 1093751 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Klanje životinja, osnivanje klaonica i nadzor nad mesom kroz povijest do 19. stoljeća
(The slaughter of animals, the founding of slaughter houses and inspection of meat throughout history up to the 19th century)

Autori
Džaja, Petar ; Severin, Krešimir ; Palić, Magdalena ; Grbavac, Jozo ; Zdolec, Nevio

Izvornik
Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora (1330-2124) 28 (2020), 3; 51-56

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo

Ključne riječi
klaonica, meso, nadzor nad mesom, mesarski ceh, povijest
(slaughterhouse, meat, meat inspection, butchers’ guilds, history)

Sažetak
Prve podatke o klanju životinja, mjestu klanja i pregledu mesa nalazimo u starih Egipćana, Židova, Feničana, Grka, Rimljana i drugih naroda, koji su tada bili usko povezani s njihovim običajima i vjerskim uvjerenjima. U starom je Babilonu mesarski obrt bio ozakonjen te je bila propisana prodajna cijena mesa. Klanje životinja obavljalo se u hramovima, trgovima, forumima i u specijalnim prostorijama. U starom su Egiptu i Rimu klanje obavljali svećenici, koje će kasnije zamijeniti trgovci. Pregled mesa u starom Egiptu i Židovskoj državi obavljali su svećenici, u Grčkoj specijalni činovnici, u početku Rimskog Carstva administrativni činovnici, a poslije inspector lanionius, tj. nadzornik mesarstva. Karlo Veliki (800. – 814.) donio je propise o mesarskom obrtu, a francuski kralj Henrik III (1551. – 1589.) 1577. dozvolio je mesarima da sami iz svoje sredine biraju pregledače mesa. U pojedinim njemačkim gradovima već od 1582. nailazimo na naredbe po kojima životinje prije klanja pregledava tročlana komisija i nakon pregleda mesa određuje je li meso za prodaju ili nije. Od. 1660. u Njemačkoj je uvedena klaonička kontrolna knjiga. Prva klaonica podignuta je 977. u La Girondeu u Francuskoj, zatim 1189. u Hamburgu, a od 13. st. u Njemačkoj nalazimo korporativne klaonice kuttelhäuser u kojima se pregledavaju životinje i meso. U Oxfordu je 1338. podignuta klaonica u Engleskoj u kojoj postoji mesarski ceh od 1080. godine. Mletačke su vlasti u 18. st. zabranile konzumaciju mesa bolesnih životinja pod prijetnjom smrtne kazne. Feničani nisu jeli svinjsko i goveđe meso, ali su jako cijenili pseće meso. Egipćani nisu jeli ni kravlje ni svinjsko meso, a konzumacija psećeg mesa, kao i u Kartagi, bila je strogo zabranjena. Za Egipćane je krava bila sveta životinja, dok su svinju smatrali najnečistijom životinjom. To će poslije prihvatiti i Židovi te mnogi narodi islamske vjeroispovijesti. Perzijanci, Grci, Rimljani, Gali i Franci jeli su meso kopitara. Stari Egipćani i Židovi smatrali su konjsko meso nečistim, no poslije je Muhamed svojim pristašama preporučivao konjsko meso, uz zabranu konzumiranja magarećeg mesa. Grci i Rimljani razlikovali su se od ostalih naroda jer su jeli svinjetinu. Nomadski narodi Tatari, Kirgizi te Kinezi i Kalmike jeli su konjsko meso. Prve podatke o pregledu stoke i mesa za klanje, koji su bili u uskoj vezi s vjerskim uvjerenjima i običajima, nalazimo kod starih civilizacija u Egiptu, Izraelu i u Feničana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Magdalena Palić (autor)

Avatar Url Krešimir Severin (autor)

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)

Avatar Url Petar Džaja (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Džaja, Petar; Severin, Krešimir; Palić, Magdalena; Grbavac, Jozo; Zdolec, Nevio
Klanje životinja, osnivanje klaonica i nadzor nad mesom kroz povijest do 19. stoljeća // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 28 (2020), 3; 51-56 (domaća recenzija, pregledni rad, ostalo)
Džaja, P., Severin, K., Palić, M., Grbavac, J. & Zdolec, N. (2020) Klanje životinja, osnivanje klaonica i nadzor nad mesom kroz povijest do 19. stoljeća. Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 28 (3), 51-56.
@article{article, author = {D\v{z}aja, Petar and Severin, Kre\v{s}imir and Pali\'{c}, Magdalena and Grbavac, Jozo and Zdolec, Nevio}, year = {2020}, pages = {51-56}, keywords = {klaonica, meso, nadzor nad mesom, mesarski ceh, povijest}, journal = {Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora}, volume = {28}, number = {3}, issn = {1330-2124}, title = {Klanje \v{z}ivotinja, osnivanje klaonica i nadzor nad mesom kroz povijest do 19. stolje\'{c}a}, keyword = {klaonica, meso, nadzor nad mesom, mesarski ceh, povijest} }
@article{article, author = {D\v{z}aja, Petar and Severin, Kre\v{s}imir and Pali\'{c}, Magdalena and Grbavac, Jozo and Zdolec, Nevio}, year = {2020}, pages = {51-56}, keywords = {slaughterhouse, meat, meat inspection, butchers’ guilds, history}, journal = {Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora}, volume = {28}, number = {3}, issn = {1330-2124}, title = {The slaughter of animals, the founding of slaughter houses and inspection of meat throughout history up to the 19th century}, keyword = {slaughterhouse, meat, meat inspection, butchers’ guilds, history} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font