Pregled bibliografske jedinice broj: 109343
Higijenska ispravnost kozjih sireva proizvedenih na domaćinstvima
Higijenska ispravnost kozjih sireva proizvedenih na domaćinstvima // Mljekarstvo, 51 (2001), 4; 339-344 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 109343 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Higijenska ispravnost kozjih sireva proizvedenih na domaćinstvima
Autori
Cvrtila, Željka ; Kozačinski, Lidija ; Koletić, Alemka
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 51
(2001), 4;
339-344
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
kozji sir ; ispravnost
(goat chees ;)
Sažetak
Sve veći broj malih uzgajivača koza proizvodi kozji sir koji se prodaje na tržnicama. U ovom smo radu odredili osnovni kemijski sastav i mikrobiološku ispravnost 10 uzoraka kozjih sireva. Sirevi su bili neujednačenog kemijskog sastava. Količina vode iznosila je od 42, 20-51, 20%, količina mliječne masti u suhoj tvari od 32, 85-50, 28%, a kiselost od 15, 08-39, 36ºSH. Normu mikrobiološke ispravnosti zadovoljila su samo 2 pretražena uzorka kozjeg sira (20%). U preostalim uzorcima utvrđena je Escherichia coli (2 uzorka) u broju većem od 102/ g i kvasci i plijesni (u svih 8 uzoraka) u broju većem od 102/ g. Rezultati ukazuju na neprimjerene higijenske uvjete proizvodnje kozjeg sira, a upitni su i higijenski uvjeti držanja koza kao i higijena mužnje.
Izvorni jezik
Hrvatski