Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 109343

Higijenska ispravnost kozjih sireva proizvedenih na domaćinstvima


Cvrtila, Željka; Kozačinski, Lidija; Koletić, Alemka
Higijenska ispravnost kozjih sireva proizvedenih na domaćinstvima // Mljekarstvo, 51 (2001), 4; 339-344 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 109343 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Higijenska ispravnost kozjih sireva proizvedenih na domaćinstvima

Autori
Cvrtila, Željka ; Kozačinski, Lidija ; Koletić, Alemka

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 51 (2001), 4; 339-344

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
kozji sir ; ispravnost
(goat chees ;)

Sažetak
Sve veći broj malih uzgajivača koza proizvodi kozji sir koji se prodaje na tržnicama. U ovom smo radu odredili osnovni kemijski sastav i mikrobiološku ispravnost 10 uzoraka kozjih sireva. Sirevi su bili neujednačenog kemijskog sastava. Količina vode iznosila je od 42, 20-51, 20%, količina mliječne masti u suhoj tvari od 32, 85-50, 28%, a kiselost od 15, 08-39, 36ºSH. Normu mikrobiološke ispravnosti zadovoljila su samo 2 pretražena uzorka kozjeg sira (20%). U preostalim uzorcima utvrđena je Escherichia coli (2 uzorka) u broju većem od 102/ g i kvasci i plijesni (u svih 8 uzoraka) u broju većem od 102/ g. Rezultati ukazuju na neprimjerene higijenske uvjete proizvodnje kozjeg sira, a upitni su i higijenski uvjeti držanja koza kao i higijena mužnje.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
053025

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Željka Cvrtila (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Cvrtila, Željka; Kozačinski, Lidija; Koletić, Alemka
Higijenska ispravnost kozjih sireva proizvedenih na domaćinstvima // Mljekarstvo, 51 (2001), 4; 339-344 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Cvrtila, Ž., Kozačinski, L. & Koletić, A. (2001) Higijenska ispravnost kozjih sireva proizvedenih na domaćinstvima. Mljekarstvo, 51 (4), 339-344.
@article{article, author = {Cvrtila, \v{Z}eljka and Koza\v{c}inski, Lidija and Koleti\'{c}, Alemka}, year = {2001}, pages = {339-344}, keywords = {kozji sir, ispravnost}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {51}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Higijenska ispravnost kozjih sireva proizvedenih na doma\'{c}instvima}, keyword = {kozji sir, ispravnost} }
@article{article, author = {Cvrtila, \v{Z}eljka and Koza\v{c}inski, Lidija and Koleti\'{c}, Alemka}, year = {2001}, pages = {339-344}, keywords = {goat chees, }, journal = {Mljekarstvo}, volume = {51}, number = {4}, issn = {0026-704X}, keyword = {goat chees, } }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font