Pregled bibliografske jedinice broj: 1093411
Utjecaj metoda ekstrakcije na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales
Utjecaj metoda ekstrakcije na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales // Dan doktorata biotehničkog područja 2020.
Zagreb, Hrvatska, 2020. str. 62-63 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1093411 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj metoda ekstrakcije na biološku aktivnost i in vitro
gastrointestinalnu stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih
produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales
(Influence of extraction techniques on biological activity and in vitro
gastrointestinal stability of glucosinolates and their degradation
products from the selected plants of the order Brassicales)
Autori
Vrca, Ivana ; Blažević, Ivica ; Bilušić, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Dan doktorata biotehničkog područja 2020.
/ - , 2020, 62-63
Skup
Dan doktorata biotehničkog područja 2020.
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.10.2020. - 17.10.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
red Brassicales, glukozinolati, izotiocijanati, in vitro model probave, biološka aktivnost
(order Brassicales, glucosinolates, isothiocyanates, in vitro digestion model, biological activity)
Sažetak
Biološki aktivni spojevi su cilj brojnih znanstvenih istraživanja, a značajno mjesto zauzimaju glukozinolati. Tematika ovog doktorskog istraživanja su različite vrste gorušica (Sinapis alba L., Brassica juncea L., Brassica nigra L., Sinapis arvensis L.) i dragoljuba (Tropaeolum majus L.) koji pripadaju redu Brassicales i u kojima će se detektirati glukozinolati i njihovi razgradni produkti (izotiocijanati) te odrediti utjecaj primjene klasičnih i modernih tehnika ekstrakcije na udio hlapljivih i nehlapljivih spojeva i na prinos eteričnih ulja. Odrediti će se stupanj stabilnosti i biodostupnosti glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz pripravljenih uzoraka primjenom dvofaznog in vitro modela probave koristeći ljudske probavne enzime (želudac i tanko crijevo) [1]. Razgradni produkti glukozinolata pokazuju različite biološke aktivnosti poput antikancerogene, antimikrobne i protuupalne… [2, 3, 4]. Iz pripravljenih uzoraka ispitati će se antikancerogena, antimikrobna i hipoglikemijska aktivnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split