Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1093411

Utjecaj metoda ekstrakcije na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales


Vrca, Ivana; Blažević, Ivica; Bilušić, Tea
Utjecaj metoda ekstrakcije na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales // Dan doktorata biotehničkog područja 2020.
Zagreb, Hrvatska, 2020. str. 62-63 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1093411 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj metoda ekstrakcije na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales
(Influence of extraction techniques on biological activity and in vitro gastrointestinal stability of glucosinolates and their degradation products from the selected plants of the order Brassicales)

Autori
Vrca, Ivana ; Blažević, Ivica ; Bilušić, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Dan doktorata biotehničkog područja 2020. / - , 2020, 62-63

Skup
Dan doktorata biotehničkog područja 2020.

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.10.2020. - 17.10.2020

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
red Brassicales, glukozinolati, izotiocijanati, in vitro model probave, biološka aktivnost
(order Brassicales, glucosinolates, isothiocyanates, in vitro digestion model, biological activity)

Sažetak
Biološki aktivni spojevi su cilj brojnih znanstvenih istraživanja, a značajno mjesto zauzimaju glukozinolati. Tematika ovog doktorskog istraživanja su različite vrste gorušica (Sinapis alba L., Brassica juncea L., Brassica nigra L., Sinapis arvensis L.) i dragoljuba (Tropaeolum majus L.) koji pripadaju redu Brassicales i u kojima će se detektirati glukozinolati i njihovi razgradni produkti (izotiocijanati) te odrediti utjecaj primjene klasičnih i modernih tehnika ekstrakcije na udio hlapljivih i nehlapljivih spojeva i na prinos eteričnih ulja. Odrediti će se stupanj stabilnosti i biodostupnosti glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz pripravljenih uzoraka primjenom dvofaznog in vitro modela probave koristeći ljudske probavne enzime (želudac i tanko crijevo) [1]. Razgradni produkti glukozinolata pokazuju različite biološke aktivnosti poput antikancerogene, antimikrobne i protuupalne… [2, 3, 4]. Iz pripravljenih uzoraka ispitati će se antikancerogena, antimikrobna i hipoglikemijska aktivnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivica Blažević (autor)

Avatar Url Ivana Vrca (autor)

Avatar Url Tea Bilušić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vrca, Ivana; Blažević, Ivica; Bilušić, Tea
Utjecaj metoda ekstrakcije na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales // Dan doktorata biotehničkog područja 2020.
Zagreb, Hrvatska, 2020. str. 62-63 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Vrca, I., Blažević, I. & Bilušić, T. (2020) Utjecaj metoda ekstrakcije na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales. U: Dan doktorata biotehničkog područja 2020..
@article{article, author = {Vrca, Ivana and Bla\v{z}evi\'{c}, Ivica and Bilu\v{s}i\'{c}, Tea}, year = {2020}, pages = {62-63}, keywords = {red Brassicales, glukozinolati, izotiocijanati, in vitro model probave, biolo\v{s}ka aktivnost}, title = {Utjecaj metoda ekstrakcije na biolo\v{s}ku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih biljaka reda Brassicales}, keyword = {red Brassicales, glukozinolati, izotiocijanati, in vitro model probave, biolo\v{s}ka aktivnost}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vrca, Ivana and Bla\v{z}evi\'{c}, Ivica and Bilu\v{s}i\'{c}, Tea}, year = {2020}, pages = {62-63}, keywords = {order Brassicales, glucosinolates, isothiocyanates, in vitro digestion model, biological activity}, title = {Influence of extraction techniques on biological activity and in vitro gastrointestinal stability of glucosinolates and their degradation products from the selected plants of the order Brassicales}, keyword = {order Brassicales, glucosinolates, isothiocyanates, in vitro digestion model, biological activity}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font