Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1092658

Usporedba mikrobioloških pokazatelja kvalitete i sigurnosti kulena proizvedenog u kontroliranim i nekontroliranim uvjetima


Igrec, Dunja
Usporedba mikrobioloških pokazatelja kvalitete i sigurnosti kulena proizvedenog u kontroliranim i nekontroliranim uvjetima, 2020., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1092658 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba mikrobioloških pokazatelja kvalitete i sigurnosti kulena proizvedenog u kontroliranim i nekontroliranim uvjetima
(Microbiological indicators of safety and quality of dry fermented sausage kulen produced under controlled and uncontrolled conditions)

Autori
Igrec, Dunja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.11

Godina
2020

Stranica
53

Mentor
Zdolec, Nevijo

Ključne riječi
kulen, tradicionalna proizvodnja, industrijska proizvodnja, mikroflora, kvaliteta
(kulen, traditional production, industrial production, microflora, quality)

Sažetak
Cilj ovog rada bila je odrediti mikrobiološke pokazatelje sigurnosti i kakvoće kulena proizvedenih u nekontroliranim (n=9) i kontroliranim uvjetima (n=8). Određivan je broj bakterija mliječne kiseline i enterokoka kulturelnim metodama te prisutnost bakterije Listeria monocytogenes molekularnim postupkom (LAMP, Molecular Detection System), ispitana osjetljivost izolata na antibiotike, te izvršeno organoleptičko ocjenjivanje proizvoda. Populacija bakterija mliječne kiseline i enterokoka brojnija je u uzorcima kulena proizvedenih u kontroliranim uvjetima. Primjenom MALDI-TOF masene spektrometrije determinirane su vrste Pediococcus pentosaceus, Lactobacillus sakei i Lactobacillus curvatus koje su općenito dominantne vrste u sastavu starter kultura u proizvodnji trajnih kobasica. U uzorcima kulena iz nekontroliranih uvjeta proizvodnje dominantna populacija bakterija mliječne kiseline nije izolirana, već su determinirane samo vrste Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus hominis, Staphylococcus warneri i Streptococcus vestibularis. Sojevi bakterija mliječne kiseline bili su otporni na antibiotike, dok su sojevi stafilokoka najučestalije bili otporni na eritromicin, penicilin, ampicilin i kanamicin. L. monocytogenes nije determinirana ni u jednom uzorku kulena. Razlike u sastavu dominantne mikroflore moguć su razlog uočenih grešaka i znakova kvarenja u uzorcima kulena iz nekontrolirane proizvodnje. Dobiveni rezultati ukazuju na potrebu unaprjeđenja tradicionalne proizvodnje u smislu higijensko-tehnoloških normi kako bi se održala autohtona svojstva ovog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Igrec, Dunja
Usporedba mikrobioloških pokazatelja kvalitete i sigurnosti kulena proizvedenog u kontroliranim i nekontroliranim uvjetima, 2020., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Igrec, D. (2020) 'Usporedba mikrobioloških pokazatelja kvalitete i sigurnosti kulena proizvedenog u kontroliranim i nekontroliranim uvjetima', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Igrec, Dunja}, year = {2020}, pages = {53}, keywords = {kulen, tradicionalna proizvodnja, industrijska proizvodnja, mikroflora, kvaliteta}, title = {Usporedba mikrobiolo\v{s}kih pokazatelja kvalitete i sigurnosti kulena proizvedenog u kontroliranim i nekontroliranim uvjetima}, keyword = {kulen, tradicionalna proizvodnja, industrijska proizvodnja, mikroflora, kvaliteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Igrec, Dunja}, year = {2020}, pages = {53}, keywords = {kulen, traditional production, industrial production, microflora, quality}, title = {Microbiological indicators of safety and quality of dry fermented sausage kulen produced under controlled and uncontrolled conditions}, keyword = {kulen, traditional production, industrial production, microflora, quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font